U salonu Muzeja USK otvorena izložba „Japodski nakit srednjeg toka rijeke Une"
(Izvor: federalna.ba/Dalila Vojniković)

U salonu Muzeja USK otvorena izložba „Japodski nakit srednjeg toka rijeke Une"

U izložbenom salonu Muzeja Unsko-sanskog kantona otvorena je izložba „Japodski nakit srednjeg toka rijeke Une“.

Izložba je nastala kao projekat saradnje Muzeja USK i Udruženja historičana Veritas Historiae iz Bihaća. Glavni tim izložbe je da aktivira i probudi veće interesovanje akademske zajednice i historičara, a naročito arheologa da se uključe u istraživanje bogate ostavštine antičkog naroda Japodi.

Nestvarna ljepota Une i mističnost drevne kulture Japoda oduvijek su bili inspiracija umjetnika i naučnika. Autorica izložbe, arheologinja Dijana Muminović Koljić željela je, kako kaže, dodatno probuditi duh Japoda u Krajini, te podsjetiti građane na njihovo bogato kulturno-historijsko naslijeđe, a koje je jedno od najvećih bogatstava ovog kraja.

"Japodi su svoju kulturu iskazivali kroz figuralno oblikovanje kako u primijenjenom, tako i u monumentalnom obliku. Koristili su razne umjetničke tehnike, kao i materijale poput pečene gline i bronze", kazala je Dijana Muminović Koljić, autorica izložbe.

Iako su još na snazi mjere zabrana koje diktira novonastala situacija, umjetnost je, ipak, našla svoj put do srca njenih ljubitelja. Iz Muzeja USK kažu da nam je umjetnost terapija u ovim teškim vremenima. Šira edukacija o ostavštini  i promociji Japoda počela je još ljetos, kada su članovi udruženja historičara Veritas Historiae uvidjeli kako lokalno stanovništvo provodi niz akcija s ciljem uređenja površina pored rijeke Une, a gdje su nekada boravili Japodi.

Ovaj antički narod postao je i turistički brend Grada na Uni.

federalna.ba/Dalila Vojniković

USK izložba kultura umjetnost
Zenica izložba rak grlića materice prevencija
0 26.01.2021 19:07
EU USK Zavod za javno zdravstvo Zaštitna oprema
0 26.01.2021 19:05
migranti USK Drahoslav Štefanek
0 25.01.2021 20:48
izložba Logori stradanja Jevreja Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu
0 25.01.2021 14:53
kultura Zenica BiH biblioteka Haris Abdagić
0 24.01.2021 13:26