videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

U osnovnim školama u TK-u od naredne školske godine učenici će moći izučavati i romski jezik

Zahvaljujući upravo donesenom Nastavnom planu i programu za romski jezik sa elementima nacionalne kulture, od naredne školske godine, u osnovnim školama na području TK-a, učenici će moći izučavati i ovaj jezik. Cilj je stvaranje inkluzivne i nediskriminatorske obrazovne sredine te očuvanje prava nacionalnih manjina.

Nastavni plan i program za romski jezik sa elementima nacionalne kulture rezultat je višegodišnje suradnje nevladinog sektora, međunarodnih organizacija i vladinog sektora, na stvaranju adekvatnog ambijenta u obrazovnom sistemu za romsku manjinu.

“Ovo je jedno od strukturalnih rješenja koje ima za cilj potpunu integraciju pripadnika romske nacionalne manjine u obrazovni sistem”, kazao je kantonalni ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović (SDA).

“Ovo je značajan korak ne samo za ovaj kanton nego i za BiH u cjelini jer je iskazivanje opredijeljenosti za njegovanje različitosti i promoviranje međukulturalnog dijaloga i razumijevanja”, kazao je Nihad Mešić, službenik za obrazovanje Misije OSCE-a u BiH.

“Kad to bude sistemski i kad se romski jezik, historija, kultura, budu izučavali u školama i bude pod nekom obavezom, sigurno da će značiti i u smanjenju diskriminacije i predrasuda“, kazala je Indira Bajramović, direktorica Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost Tuzla.

Prvi udžbenici na romskom jeziku već su spremni.

„Mi ćemo i dalje raditi na tome da imamo dovoljan broj udžbeničke literature, kao i na tome da osposobimo što veći broj kadra koji bi mogao da predaje romski jezik sa elementima nacionalne kulture”, kazao je Nedžad Jusić, predstavnik Udruženja Roma Euro Rom Tuzla.

Već postoje i nove ideje na koji način ovaj proces i dalje razvijati.

„Na Filozofskom fakultetu u Tuzli da bude prva katedra romonološkog studija, da možemo privući studente iz Evrope i balkanskih zemalja”, kazao je Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a.

Na području TK-a osnovnu školu ove školske godine pohađa gotovo 600 romske djece, u srednje škole ih je upisano oko 80, a na visokoškolskim ustanovama školuje ih se 8.

federalna.ba

romski jezik romski jezik i književnost Romi