U okviru Livanjskog kulturnog ljeta izložba “Sir kraljevskog grada”

U okviru dvotjedne manifestacije „Livanjsko kulturno ljeto“ Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno i Veleučilište iz Knina upriličili su izložbu pod nazivom “Sir kraljevskog grada”. Dio je to šireg projekta “Socioekonomska obilježja u tradicijskoj proizvodnji sira iz mišine na području Dalmatinske zagore” na kojem kninsko Veleučilište radi već nekoliko godina.

Fotografije i edukacijski film zorno su prikazali kompletan proces tradicijske proizvodnje sira iz mišine, od izgona ovaca na pašu, pripremanja mijeha, mužnje, sirenja i zrenja. Cilj je sačuvati uspomenu na zaboravljeno blago.

„Sir iz mišine je jedno naše narodno blago, jedno naše tradicijsko blago, koji je othranio generacije ljudi koji su vezani na bilo koji način sa planinom Dinarom i u ostalim planinama naše Zagore, odnosno Dalmacije“, kazala je Lovorka Blažević, dekanica Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu.

Film je snimljen s obiteljima Grizelj i Samardžija u planinskoj kolibi na vrhu Dinare, 70-tak kilometara udaljenom od Bosanskog Grahova.

„Tamo nemate struje, nemate frižidera, sama zriona nije pod tim uvjetima kakvim treba biti nego ono, kako se radilo prije 100 godina“, objašnjava, dr. sc. Marija Vrdoljak, prodekanica za znanstveni rad i međunarodnu suradnju Veleučilišta Knin.

Blažević dodaje kako zadnja obitelj koja je radila izgon blaga u Dinaru i proizvodila tradicijski sir iz mišine, na žalost, više to ne radi.

„Radi se još na području BiH kao sir iz mijeha, radi se u Libanonu, Crnoj Gori i još u Alžiru, i Turskoj naravno, poznati njihov tulum cheese. Oni kao alternativu još spremaju u bačve, ali, evo, nakon svih analiza i same senzorike vidjelo se da je zrenje najbolje u samoj mišini“, ističe Vrdoljak.

Ravnateljica FMG Gorica-Livno Dražena Džeko navela je kako su se izložba i film o tradicijskoj proizvodnji sira iz mišine na području Knina činili se kao „idealna prilika odati počast svim našim bakama, majkama i našim starima koji su u biti živjeli od te proizvodnje sira - iako se u livanjskom se kraju nije pravio taj sir iz mišine“.

Ali jeste nadaleko poznati punomasni tvrdi livanjski sir. A privilegij da degustiraju sireve s obje strane Dinare imali su samo oni koji su došli na otvorenje izložbe.

federalna.ba

Livanjsko kulturno ljeto
Livanjsko kulturno ljeto 'Livanjsko kulturno ljeto 2023.'
0 07.08.2023 18:29
Livanjsko kulturno ljeto Livno
0 24.07.2023 11:37
Livanjsko kulturno ljeto Livanjsko ljeto Livno ždralovi
0 12.08.2022 18:09
Livanjsko kulturno ljeto Martin Lentz Bremen Petar Obradović
0 09.08.2022 18:30
Livanjsko kulturno ljeto Livno smotra folklora Kad zapivam niz livanjsku stranu
0 31.07.2022 11:35
Livno Livanjsko kulturno ljeto
0 31.07.2021 20:31