Uhapšeni članovi Lev Tahora zbog sumnje na trgovinu ljudima i silovanje
(Izvor: Raffi Berg)

Uhapšeni članovi Lev Tahora zbog sumnje na trgovinu ljudima i silovanje

Djeca i stariji tinejdžeri odvedeni su iz kompleksa džungle židovske sekte u Meksiku nakon racije policije, doznaje BBC. Dva člana Lev Tahora uhapšena su zbog sumnje na trgovinu ljudima i ozbiljne seksualne prestupe, uključujući silovanje, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Trogodišnje dijete odvedeno iz kompleksa je avionom prebačeno u Izrael.

Lev Tahor (hebrejski za čisto srce) poznat je po ekstremističkim praksama i nametanju strogog režima članovima. Zagovara dječje brakove, izriče oštre kazne čak i za manje prijestupe i zahtijeva od žena i djevojčica od tri godine da se potpuno pokriju. Zbog striktnih pravila, ovu skupinu nazivaju i židovskim talibanima, zbog naizgled sličnosti s kodeksom odijevanja koji provodi sunitska muslimanska ekstremistička skupina koja kontrolira Afganistan.

Policija je ušla u kompleks 17,5 km sjeverno od Tapachule u državi Chiapas u petak ujutro. Savezni sudac im je naložio da privedu nekoliko vođa osumnjičenih za zlostavljanje djece i spase članove sekte, nakon istrage koju je proveo specijalni tužitelj glavnog državnog odvjetnika za organizirani kriminal (Femdo).

Izraelski izvor povezan s operacijom rekao je da su dječaci i djevojčice brzo odvojeni od ostatka grupe, zbog straha da bi njihovi životi mogli biti u opasnosti. Dvadeset i šest članova pronađeno je u kompleksu, među njima i Izraelci s dvojnim državljanstvom, uključujući Kanadu, SAD i Gvatemalu, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Iz ministarstva su naveli i da su uhapšeni kanadski i izraelski državljanin, dok su druga dva tražena člana navodno napustila kompleks dva dana prije racije i za njima se traga. Još pet ih je uhapšeno zbog navodnog kršenja imigracijskih pravila.

Preostali članovi smješteni su u objektu meksičkog Ministarstva socijalne skrbi do odluke što će se s njima dogoditi, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Trogodišnji sin Izraelca, Yisrael Amir, koji je ranije napustio skupinu, bio je među onima koji su udaljeni iz baze. Amir, koji je bio prisutan tokom racije, u ponedjeljak je odletio natrag u Izrael sa svojim sinom.

Opasni kult

Meksička policija radila je zajedno s četveročlanim timom volontera iz Izraela, uključujući bivše agente Mossada, u planiranju i provođenju operacije.

Elitna policijska jedinica koja je pretresla kompleks "vrlo pažljivo i bez pribjegavanja ikakvom nasilju" uključivala je i policajce i policajke i to zbog broja žena i djece u sekti, rekao je izraelski izvor.

"Meksičke su vlasti obavile svoju dužnost na najbolji mogući način", dodao je izvor.

Operacija je pokrenuta prije otprilike dvije godine, kada su Amir i drugi rođaci nekih od članova skupine zamolili jednog od bivših agenata za pomoć. Tim je putovao između Izraela i Gvatemale, gdje je podružnica živjela od 2014., provodeći operacije nadzora i radeći s lokalnim vlastima, policijom i gvatemalskim privatnim istražiteljem.

U januaru je oko 40-50 članova ilegalno prešlo u Meksiko, gdje ih se nastavilo pratiti, nastanivši se u džungli sjeverno od Tapachule. Vodstvo u Gvatemali u središtu je slučaja otmice od 2018. godine, kada je dvoje djece koje je majka koja je pobjegla iz zajednice odvela u New York, ponovno oteta. Pronađeni su tri sedmice kasnije u Meksiku.

U vezi s ovim slučajem optuženo je devet članova sekte. Četvorica - uključujući sina osnivača i sadašnjeg vođu Nachmana Helbransa - zatvoreni su, dok je jedan osuđen, a potom i oslobođen zbog već odslužene kazne, a drugome bi kazna trebala biti izrečena u novembru. Dvojica čekaju suđenje, a jedan je u pritvoru u Gvatemali.

Lev Tahor osnovao je u Izraelu 1988. rabin Shlomo Helbrans, koji se kasnije preselio u SAD. Odslužio je dvije godine u zatvoru nakon što je osuđen za otmicu 1994. Utopio se u Meksiku 2017.

Brojeći do oko 350 članova, Lev Tahor je bio prisiljen seliti se iz zemlje u zemlju posljednjih godina nakon što je bio pod lupom lokalnih vlasti. Trenutno je raširen između Izraela, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Maroka, Meksika i Gvatemale. U Gvatemali je još uvijek između 70 i 80 članova.

Iako se grupa često opisuje kao ultraortodoksna, ona slijedi vlastita pravila i izraelski ju je sud proglasio "opasnim kultom".

Njeni čelnici porekli su kršenje lokalnih zakona i kažu da je skupina meta zbog svojih uvjerenja.

federalna.ba/BBC

racija Meksiko Lev Tahor
Meksiko ubistvo novinar
0 24.11.2022 08:50
Meksiko Poljska Svjetsko prvenstvo Katar
0 22.11.2022 19:00
Meksiko Poljska Svjetsko prvenstvo
0 21.11.2022 09:11
Izrael racija Palestinac
0 09.11.2022 09:18