videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu održana Druga dječija vatrogasna olimpijada

U Livnu je održana Druga dječija vatrogasna olimpijada. Na ovaj način organizatori žele da dječije vatrogasne igre postanu tradicija i u Bosni i Hercegovini. Kroz igru i zabavu djeca uče o vatrogastvu, opasnosti od požara, a možda jednog dana netko od njih postane hrabrni vatrogasac.

Nakon što su prošle godine uspješno spojili dječiju igru i učenje o vatrogastvu, dobrovoljni vatrogasci iz Lištana i ove godine su organizirali dječje vatrogasne igre za učenike petih razreda livanjskih osnovnih škola. Počelo je s vodenim golfom.

„Koristimo naprtnjaču i s njom djeca ciljaju lopticu i provlače se kroz određenu prepreku. Osim igre imamo i vatrogastvo, tako da smo spajali većinu igara na taj način. Druga igra je spajanje vatrogasne cijevi”, objašnjava Zvonimir Bodulušić, predsjednik DVD Sv. Ana Lištani.

150 učenika okušalo se i u rušenju čunjeva, vodenoj štafeti, slijepoj stazi, povezanim nogama... igrama koje na praktičan i zabavan način simuliraju situacije u kojima se i sami vatrogasci mogu naći.

“Ovoga treba što više jer djeca kroz igru uče. Najgori vid učenja je učionica, ploča i kreda. Trebaju vidjeti zorno i sudjelovati”, ističe Antonela Barišić, učiteljica u Osnovnoj školi Fra Lovro Karaula Livno.

“Igre mi se čine jako zabavnim, mislim da ćemo naučit nešto, da ćemo to kasnije u životu moći koristiti, da ćemo kući ponijeti puno predivnih sjećanja”, kaže Draga Krišto.

“Ne znam baš puno o tome kako vatrogasci sudjeluju i kako jedni drugima pomažu, a za požar, mislim da se to ne smije nikako paliti”, dodaje Gabriel Šibenik.

Ideja o vatrogasnim dječjim igrama je preuzeta iz susjedne Hrvatske u kojoj gotovo svako vatrogasno društvo ima i svoju mladež.

“Oni kroz vatrogasne olimpijade, organiziraju igre za djecu i onda ih priključuju svojim društvima i ta djeca kasnije postanu punopravni članovi društva”, navodi Bodulušić.

Potporu u organizaciji Dječje vatrogasne olimpijade i ove godine je pružio Grad Livno, a da bi djeca vidjela kako izgleda stvarna opasnost od požara organizirana je i pokazna vježba.

federalna.ba

dječija vatrogasna olimpijada Livno vatrogasci