U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci klanjan bajram-namaz

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci mnogobrojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović rekao je da je ovo prilika da ispred Ferhat-pašine džamije i grada Banjaluka pošalju sjetu i emociju za ovaj blagoslovljeni dan, Kurban-bajram, koji povezuje kako sa duhovnim, tako i fizičkim zavičajem.

"Duhovnim jer su mnoge naše hadžije danas u Meki, a fizičkim zavičajem jer su naši mnogi prognanici danas ovdje u Banjaluci, a mnogi su još uvijek u dijaspori", kazao je Abdibegović.

Dodao je da imaju poseban osjećaj kurbana kao žrtve koju prinose želeći da umilostive Milostivog da primi ibadete i sve ono što čine za dobrobit i čovjeka i ljudi i domovine.

"U tom kontekstu prinošenje žrtve u islamu ima za cilj približavanje Bogu i zbližavanje s ljudima. Žrtvu koju činimo, činimo u ime Boga, a žrtvu koju prinosimo želimo s njome iskazati poštovanje i pažnju prema onome kome je ta pomoć potrebna. Kroz kurban mi prolazimo i uznosimo tu svoju misao i osjećaj vjere koja nas podiže do Gospodara i ona zrači ne samo vertikalno nego i horizontalno kada izgovaramo tekbir-i-tešrik, odnosno veličanje Boga", rekao je Abdibegović.

Istakao je da je u tom kontekstu ovaj dan vrlo važan i značajan ne samo u ozračju jutrošnje svjetlosti duha, nego u ozračju topline i ljubavi koju danas dijele sa svim ljudima.

"Bog određuje vrijeme i daje mu blagoslov, ovo vrijeme je blagoslovljeno po tim vrijednostima", rekao je muftija banjalučki.

Banjalučanin Armin Šibić koji živi u Sarajevu čestitao je svim vjernicima Kurban-bajram, poželivši im da im ovaj praznik protekne u miru, veselju i zdravlju kao i da ga proslave u krugu porodice, prijatelja, svih onih koji su im dragi i dobrodošli.

"Kao i svaki praznik treba da se proslavi iz srca, to je ono što je valjda i cilj svega, u krugu porodice", rekao je Šibić.

Među vjernicima koji su klanjali bajram-namaz bio je i Irfan Đelić iz Banjaluke.

"Ovaj praznik je nešto veličanstveno, mi za ovaj praznik i za Ramazanski bajram, proslavljamo sve ono što nam je lijepo dao uzvišeni Allah tako da sreća, zadovoljstvo, prijateljstvo, drugarstvo, druženje, to nam je moto i tako živimo“, kazao je Đelić.

Nekima od vjernika ovo je bio prvi put da posjećuju Ferhat-pašinu džamiju.

"Ja sam došao iz Slovenije prvi put u Banjaluku i ova džamija mi se jako sviđa", rekao je Mustafa Halid navodeći da iako je obišao mnoge druge zemlje jako mu se dopalo kako izgleda Ferhat-pašina džamija i kako se u njoj obilježava Kurban-bajram.

federalna.ba/AA

Ferhat-pašina džamija Kurban-bajram Bajram Banja Luka Banjaluka
Banja Luka birališta
0 02.10.2022 07:25
Bingo Banja Luka
0 30.09.2022 17:52
Banja Luka Banjaluka Adam Šukalo Vlado Mandić
0 29.09.2022 22:58
Povećanje učešća mladih u političkim i procesima donošenja odluka panel diskusija Banja Luka
0 21.09.2022 20:20
Gdje je? Banja Luka
0 30.08.2022 20:57