videoprilog Sare Jušić (Federacija danas)

U Bihaću održana prva bosanskohercegovačka konferencija posvećena ženama u STEM-u

U Bihaću je povodom Međunardnog dana žena i djevojčica u nauci održana prva bosanskohercegovačka konferencija posvećena ženama u STEM-u. Organizatori su Udruženje Ujedinjene žene i Univerzitet u Bihaću. Kako su rodni stereotipi žene kao majke, supruge, zaposlenice, ali i osobe na vodećoj poziciji - i u 21. stoljeću i dalje prisutni, glavni cilj konferencije je bio osvrt na uspješne primjere žena.

Pojmom STEM obuhvaćena je nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika. Vrlo često se u ovim oblastima pominju samo muškarci, naučnici i istraživači, pa su ovakvi stereotipi rezultirali većim intresom za rodnu opredijeljenost u različitim zanimanjima. Na konferenciji, ipak, glas žena i iz prve ruke – njihova iskustva.

„Cijeli svoj život sam posvetila tehnologiji, odnosno informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, na tom putu sam se susrela sa mnogim preprekama koje sam uspješno otklonila i sada se nalazim u toj brojci od nekih 8 posto istraživačica u oblasti - dakle, od ukupnog broja istraživača na najvećem nivou u Bosni i Hercegovini“, kaže Emina Junuz, profesorica na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

Nekoliko desetina prisutnih djevojaka, studentica i učenica je na konferenciji imalo priliku i učestvovati u diskusiji, pitati profesorice o njihovom profesionalnom putu, ali i o perspektivama zanimanja. A predavači kažu imaju jasan cilj – motivisati i otkloniti sve nedoumice.

„Na izvjestan način tako težimo i ka motivaciji, inspiraciji i naravno svih onih sljedećih generacija žena i tu je naglasak - da žene postanu vidljive i da imaju jednaka prava i mogućnosti u svim ovim oblastima“, precizira ministrica nauke, kulture i sporta FBiH Jasna Duraković (SDP).

Predsjednica Ujedinjenih žena Jasna Hamzabegović istakla je želju da ohrabre djevojčice i djevojke da razmisle o budućim STEM karijerama i one koje se još kolebaju - da se odluče za izbor ovih zanimanja.

Statistika potvrđuje da žena u obrazovnom procesu ima, a Agencija za razvoj i osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine ima razloga za nastavak djelovanja. Kažu, nauka i podrška naučnicama su na prvom mjestu.

„Sa ponosom mogu reći da svake godine vidim sve veći i veći broj studentica u mojoj učionici što znači da mi u Bosni i Hercegovini u tim brojkama ne zaostajemo“, napominje Junuz.

Nema kvaliteta bez žena, poručuje Benjamin Muhamedbegović, pomoćnik direktora Agencije za razvoj i osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine.

Zaključak je jasan – bilo da je riječ o ženama ili muškarcima, jedini kriteriji za biranje profesije su zainteresiranost, ljubav prema toj oblasti i vještine koje posjeduju.

federalna.ba

STEM žene
Parlament Federacije BiH zajednička sjednica ravnopravnost žene
0 04.04.2024 08:13
UN Woman u BiH Ambasada Švicarske u BiH neplaćene žene
0 02.04.2024 12:48
Linnovate Bussines Park žene poduzetnice preduzetnice Livno
0 15.03.2024 16:55