videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

U Bihaću dvodnevna likovna kolonija „Umjetnošću čuvam kulturnu baštinu“

Udruženje likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona u Bihaću je organizovalo dvodnevnu likovnu koloniju „Umjetnošću čuvam kulturnu baštinu“. Manifestaciji je cilj da podsjeća i čuva kulturnu baštinu kroz umjetničko viđenje stvarnosti.

Prvi dan kolonije Kapetanova kula, turbe i zvonik crkve Svetog Ante Padovanskog u Bihaću bili su inspiracija umjetnicima koji svojim likovnim djelima žele zabilježiti i sačuvati od zaborava lokalnu kulturnu baštinu. 

„Ja sam veoma sretna i drago mi je što sam na koloniji gdje mi možemo prikazati naše slikarstvo i naše umijeće da slikamo, a da prolaznici mogu vidjeti naše radove - da se u jednom smislu obrazuju i vide proces rada“, govori Dajla Alibegović, učenica Srednje likovne škole Nusret Keskin Braco.

Mesud Midžić likovni je umjetnik: „Uradio sam jednu apstraktnu sliku inspirisan rijekom Unom, pošto je ovih dana i Dan rijeke Une“.

Udruženje likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona nakon dvije godine pauze organiziralo je likovnu koloniju „Umjetnošću čuvamo kulturnu baštinu“. Ova manifestacija je nastavak prijašnjih, vrlo uspješnih, likovnih kolonija „Stari gradovi Unsko-sanskog kantona“.

„Mi kroz naša djela pokušavamo da zabilježimo neke momente, da ih sačuvamo od zaborava, što je glavna stvar. Mi možemo nastojati da pokušamo da mijenjamo tu svijest, umjetnost je ta koja budi ili mijenja svijet, ali može promijeniti i svijest“, poručuje Ahmet Ibukić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika USK-a.

Likovni umjetnik Meho Čaušević kazao je kako im je posebno drago što su sa starijim umjetnicima učestvovale i učenice Srednje umjetničke škole iz Bihaća.

Drugi dan likovne kolonije održan je u naselju Ripač pored Ripačkih slapova na rijeci Uni, što je predstavljalo spoj kulturne i prirodne baštine.

federalna.ba

likovna kolonija Bihać