videoprilog Omera Zeca (Dnevnik 2)

U bh. entitetu RS zabranjen film 'Kuda ideš, Aida'

Teško je prognozirati kada će u bh. entitetu Republika Srpska biti prikazan film “Kuda ideš, Aida” rediteljice Jasmile Žbanić. Filmska priča o genocidu u Srebrenici trebala bi biti historijski dokument, a zapravo u ovom entitetu sve je osim toga. Zabranjena, negirana i neprihvaćena.

Govoreći za londonski The Guardian, Jasmila Žbanić prvi put otvoreno je izrazila žaljenje zbog zabrane emitovanja filma u RS-u. Na svjetskim scenama nagrađen, na domaćim neprihvaćen. Još jedan paradoks bh. društva.

- Vlasnici kina su preplašeni. Strah ih je da će ih vlasti kazniti. Pokušali smo zaobići ovo i predložili organizaciju nekih "skrivenih" projekcija koje ne bi bile najavljene. Međutim, odbili su i to, kazavši da će vlasti nekako saznati za to – kazala je Žbanić.

Dobro poznati bh. glumci nisu krili nezadovoljstvo činjenicom da prošlost u jednom dijelu naše države, očigledno, vlasti ne mogu prihvatiti te da krivci nisu spremni snositi posljedice.

- Kada u jednom društvu argument kao sredstvo komuniciranja pogine i postane beznačajan to društvo putuje u besmisao – kaže glumac Emir Hadžihafizbegović.

- Idealno bi bilo da je neko iz RS-a odlučio da premijera tog filma bude baš tamo u Banja Luci, ali tu smo gdje jesmo sada. Pripadamo tim balkanskim narodima koji pljuju prošlost, ne vole sadašnjost i proklinju budućnost – ističe glumac Alban Ukaj.

Suočavanje s prošlošću u svijetu je nova budućnost. O tome svjedoči i primjer Nijemaca. Naime, film koji je također snimljen prema istinitim događajima i koji otkriva zavjeru njemačkih institucija koje su pokušale zataškati zločine nacista iz Drugog svjetskog rata, za razliku od BiH, realizovan je uz finansijsku podršku Vlade Njemačke.

- Dobili smo sredstva iz javnih finansija, grad Frankfurt nam je dozvolio da snimamo na originalnim lokacijama besplatno, dobili smo veliku podršku. Nije bilo nikakvog otpora – istakako je reditelj filma Giulio Ricciarelli.

I dok Nijemci s ponosom predstavljaju vlastiti film, stanovništvo u Republici Srpskoj skoro da i ne zna da postoji ovo Jasmilino filmsko remek djelo. U anketi na banjalučkim ulicama su nam kazali: 

Ne znam, vjerovatno bih pogledao kada bi bilo na televiziji. 
Možda bih i ja ako bih imao vremena.
Ne bih. (Zašto?) Ne volim takve filmove.
Možda, nisam sigurna.

Ali glumac Hadžihafizbegović siguran je u jedno: “Film je potresan. Izađete popijete kafu i na nerkom prvom portalu vidite kako se u Višegradu postrojavaju četničke jedinice. Mi živimo Sreebrenicu još.”

federalna.ba

Jasmila Žbanić Quo Vadis, Aida?
Jasmila Žbanić Quo Vadis, Aida? BH Telecom
0 23.02.2021 12:06
Siniša Udovčić Quo Vadis, Aida? glumac
0 10.02.2021 15:30
Quo Vadis, Aida?
0 10.02.2021 08:42
Film & TV Jasmila Žbanić Berlinale Zlatni medvjed
0 01.02.2021 22:31