videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

U banjalučkoj Adi dodijeljeni ključevi za 50 porodica izbjeglih i raseljenih lica

U banjalučkom naselju Ada dodijeljeni su ključevi za 50 porodica izbjeglih i raseljenih lica. Svečana ceremonija nije mogla bez zvaničnog protokola i fotografisanja političkih predstavnika, koji su prije samo nekoliko dana odlučili da prekinu diplomatske odnose sa ambasadama pojedinih država - onih istih koje su učestvovale baš u izgradnji ovih stanova.

Anđelko Duvnjak iz Kupresa i Dragana Kecman iz Drvara nalaze se među 50 imena raseljenih osoba koji su danas dobili ključeve novog doma i skoro tri decenije nakon završetka rata napokon dobili krov nad glavom. Za povratak u predratne domove, nije bilo uslova.

“Sve je popaljeno, pobijeni roditelji”, kaže Anđelko.

"Devastirana je moja imovina u Drvaru. Porušena i devastirana. Nisam imala uslove da se vratim", priča Dragana Kecman.

Kažu, izbjeglički život na njima je ostavio dosta traga. Živjeli su pod raznim uslovima. Nova zgrada u banjalučkom naselju Ada od danas će biti njihov novi dom. Izgrađena je donatorskim sredstvima iz Regionalnog razvojnog programa.

“Vama dragi korisnici od srca želim da u svojim domovima budete zdravi i srećni u svojim domovima ovdje u Banjaluci. Dragi donatori i međunarodni partneri, sve ove vaše podrške ne bi bile moguće bez naroda EU i SAD i ostalih donatora koji su izdvojili svoja sredstva”, istakao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Ključeve novim korisnicima dodijelili su najviši zvaničnici Republike Srpske i Grada Banjaluka. O odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, ambasadom, ali i američkim sredstvima u ovakvim projektima, imaju različita viđenja.

"Nismo mi prekinuli sa Amerikom, nego sa ambasadom. Dakle, mi smo rekli da nećemo da sarađujemo sa ambasadorom i njegovim osobljem ovdje. Niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom, od početka. Sad kad ja to kažem, neko će reći odustao Dodik", kazao je predsjednik RS-a.

“Pa upravo postoji diplomatski odnos. Znaš šta radi jedan diplomata, tri puta misli, pa četvrti put kaže. A ovi naši samo pričaju, a manje djeluju. Jas sam zahvalan i SAD-u, Njemačkoj, EU i hvala im, a ne znači da ako kažem ovdje hvala, da neću reći tamo gdje ne valja. Je li ovaj novac gadljiv? Nije. I on je za to”, naveo je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

A pored brojnih okupljenih građana na svečanoj ceremoniji dodjele ključeva, bili su i predstavnici drugih međunarodnih organizacija, kao i ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Inače, Razvojni stambeni program sprovodi se u četiri zemlje bivše Jugoslavije, sa ukupnim budžetom od otprilike 560 miliona maraka. Oko 238 miliona evra uložila je Evropska unija, 24 miliona su obezbijedile SAD, a ostale države EU oko 30 miliona evra.

federalna.ba

Banja Luka stanovi raseljena lica
Banjaluka Banja Luka
0 21.05.2024 18:43
Evropska noć muzeja Banja Luka Banjaluka
0 19.05.2024 09:36
košarkaško prvenstvo BiH Banja Luka KK Bosna
0 17.05.2024 12:06
osnaživanje novinarke Banja Luka radionice
0 16.05.2024 13:07