Turska zatvorila vazdušni prostor za jermenske avione zbog spomenika u Jerevanu
(Izvor: Pixabay)

Turska zatvorila vazdušni prostor za jermenske avione zbog spomenika u Jerevanu

Turska je zatvorila svoj vazdušni prostor za jermenske avione u znak odmazde zbog podizanja spomenika u Jerevanu, za koji Ankara tvrdi da odaje počast odgovornima za ubistva turskih zvaničnika, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu je televiziji NTV rekao da će Turska preduzeti dodatne mjere ako u glavnom gradu Jermenije ne bude uklonjen spomenik koji "veliča" Jermene umiješane u ubistva otomanskih i azerbejdžanskih zvaničnika 1920-ih i turskih diplomata 1970-ih i 1980-ih.

"Ne možemo ovo da prihvatimo. Jasno možemo da vidimo da njihove namjere nisu dobre", kazao je Čavušoglu.

Turska je odlučila da zabrani letove jermenskih aviona u vrijeme kada dvije zemlje, koje nemaju diplomatske odnose, vode pregovore o normalizaciji odnosa poslije višedecenijskog neprijateljstva.

Jermenija i Turska su imenovale specijalne izaslanike koji su održali nekoliko rundi pregovora, čiji je rezultat sporazum o obnavljanju čarter letova između Istanbula i Jerevana.

Dvije zemlje su ljuti neprijatelji duže od jednog vijeka zbog smrti oko 1,5 miliona Jermena u masakrima i deportacijama započetim 1915. u Otomanskom carstvu.

Istoričari te događaje uglavnom označavaju kao genocid, čemu se Turska oštro protivi. Iako ne spori da su mnogi Jermeni umrli u tom periodu, Ankara insistira da su oni stradali u nemirima i da je broj od 1,5 miliona žrtava preuveličan.

federalna.ba/Beta-AP

Turska Jermenija