Turska pozdravila švedsko izručenje osuđenog pripadnika Radničke partije Kurdistana

Turska pozdravila švedsko izručenje osuđenog pripadnika Radničke partije Kurdistana

Turska je danas pozdravila švedsko izručenje osuđenog pripadnika Radničke partije Kurdistana, ocijenivši taj potez Stokholma kao početak ispoljavanja dobre volje u vezi sa bezbjednosnim zabrinutostima Ankare.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdag rekao je da vlasti u Ankari izručenje "vide kao početak ispoljavanja iskrenosti i dobre volje (Švedske)", izrazivši nadu da će izručenja osoba koje Turska traži biti nastavljena "sa istom iskrenošću".

Turska je, uz Mađarsku, jedna od dvije članice NATO-a koje još nisu ratifikovale protokol o pristupanju Švedske i Finske tom vojnom savezu. Ankara time vrši pritisak na dvije nordijske zemlje da se obračunaju sa grupama koje ona smatra terorističkim i da izruče Turskoj osumnjičene.

Švedska je u subotu deportovala u Tursku muškarca koji je u tu zemlju pobjegao nakon što ga je turski sud 2015. osudio za članstvo u naoružanoj grupi. Turska državna agencija Anadolija navela je da je izručen Mahmut Tat, osuđen na više od šest godina zatvora.

Tat je osuđen za članstvo u zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana, koja decenijama predvodi separatističku pobunu u Turskoj. Turska, SAD i Evropska unija tu grupu smatraju terorističkom organizacijom.

federalna.ba/Beta-AP

Turska Švedska