Tržište diktira potrebe: Novo zanimanje u Industrijskoj školi u Zenici

Tržište diktira potrebe: Novo zanimanje u Industrijskoj školi u Zenici

Gašenje rudnika i uvođenje obnovljivih izvora energije su novi izazovi pred kojima se nalazi naša država. 

To sa sobom nosi izumiranje nekih zanimanja koja su prethodnih desetljeća bila atraktivna. U toj tranziciji dolaze potpuno nova zanimanja koja su nužna na tržištu rada budućnosti.

Tim povodom u Industrijskoj školi u Zenici organiziran je okrugli sto: Najava novog zanimanja: Instalateri fotonaponskih sistema.

Projekt „Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ realizuje Centar za ekologiju i energiju i švicarski Caritas u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

U okviru projekta organiziran je okrugli sto na kojem je predstavljeno novo zanimanje – instalateri fotonaponskih sistema.

„Dakle, učenik kada završi ovo zanimanje biće sposoban da planira, instalira, fotonaponske sisteme,  a i također solarne toplinske sisteme. Dakle, da instalira, održava i upravlja. Tako da i oni poslodavci koji imaju potrebu za kvalitetnom radnom snagom - ovo će biti za njih adekvatan odgovor“, objašnjava Selvedin Botić, direktor JMUS Industrijska škola Zenica.

Prateći potrebe tržišta rada, uvođenje novog zanimanja je nužno u procesu transformacije na obnovljive izvore energije. Nastavni plan i program je prilagođen potrebama tržišta rada, a upis učenika u Industrijsku školu u Zenici već je počeo.

Do sada su se znanja i vještine iz ove oblasti uglavnom stjecala neformalnim obrazovanjem, kroz različite kurseve ili škole za odrasle. Uvođenje zanimanja instalater fotonaponskih sistema u obrazovni sistem je ključno, jer će potrebe tržišta biti sve masovnije.

„Znamo i svjesni smo da je država se obavezala da do 2050. godine će se izvršiti dekarbonizacija,  izvršiti tranzicija energetskog sektora i da ćemo mi morati imati alternativne izvore energije,  a to će biti upravo ovi fotonaponski sistemi. Neko će to morati montirati, a mi ćemo proizvesti te kadrove. I na taj način riješiti i drugi problem, a to je odlazak naših mladih ljudi i zadržati ih ovdje u BiH“, rekao je Mirza Mušija, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK (SDA).

Uvidjevši značaj obnovljivih izvora energije, švicarski Caritas posljednjih godina je uložio mnogo napora da bi pomogao u edukaciji nastavnog kadra, ali i osoba iz realnog sektora gdje bi učenici mogli obavljati praksu. 

„Kroz ovaj projekt švicarski Caritas će pokušati i pokušao je da uveže  taj sektor realni, proizvodni i školski sistem i ministarstvo da praktično, čak smo i uključili i biroe za nezaposlene da pokušamo i da te trenutno nezaposlene animiramo“, pojasnio je Fuad Imamović, rukovodilac projekta švicarskog Caritasa u BiH.

Sunce kao izvor energije je jedan od najvećih potencijala i njegovo korištenje u budućnosti će postati masovnije. 

„Ono što je svakako važno da mi u RS i u Federaciji smo donijeli nove zakone, u toku je donošenje podzakonskih akata i kad se to završi, a to će biti svakako tokom ove godine, onda će moći svako domaćinstvo na svoj krov ugraditi fotonaponski sistem postati prozumer ili proizvođač ili potrošač električne energije“, kazala je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

S obzirom na to da je vijek trajanja instaliranih sistema oko 30 godina, veoma je važno da se instalacije prepuste školovanim kadrovima da bi uz dobru montažu i održavanje fotonaponski sistemi imali svoju funkciju.

Učenici koji steknu kvalifikaciju za zanimanje instalater fotonaponskih sistema bit će osoposobljeni za montažu ali i druge poslove koji će biti potrebni u narednom periodu.

federalna.ba

Zenica
Zenica okupljanje oboljeli od dijabetesa
0 18.07.2024 15:05
Zenica ljekari intervencije
0 16.07.2024 13:10
KK Jumper Zenica WABA 2 liga
0 12.07.2024 09:42
Zenica šetnja Srebrenica
0 11.07.2024 12:13
utapanje Bosna Zenica
0 10.07.2024 18:07