videoprilog Belme Brigić (Dnevnik 2)

Dvotrećinska većina neophodna, pozivi na razgovor odbijeni

Izmjene Izbornog zakona, tehničke i političke, glavna su tema danima. Za izmjene koje bi donijele implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava nužne su izmjene Ustava. Za njih je neophodna dvotrećinska većina u Parlamentu. Posljednji poziv na razgovore o ovoj temi svim parlamentarnim strankama uputila je Trojka. Termin održavanja - ponedjeljak. Adresa - državni Parlament. Ali broj aktera vrlo mali. Za sada, poziv su prihvatili tek koalicioni partneri.

Jedan poziv i 11 adresa. Osim koalicionim partnerima poziv za razgovor o eventualnim izmjenama Ustava dobile su sve opozicione stranke - kako u Federaciji tako i u RS-u. Ali, brže od poziva bile su odbijenice. Najprije one iz Federacije. Razlozi, manje-više, isti. A to je prijedlog izmjena Izbornog zakona koji ne rješava pitanje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava. A njih se nanizalo, mnogo. I sve ukazuju na isto: diskriminaciju prilikom učešća u izbornom procesu. 

“Očigledno su se lideri stranaka Trojke kasno sjetili da postoji i ustavna obaveza provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava pa se sada sazivanjem "sveopćeg političkog sijela" žele čupati iz političkog gliba u koji su već duboko uronili. NES BiH se zalaže za dosljedno provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali sa žaljenjem konstatiramo da sazivanje i organizacija sastanka za ponedjeljak nije pravovremeno niti kvalitetno izvršena”, poručili su iz Narodnog evropskog saveza BiH.

“Onakvi kakvi su pozivari takav im je, otprilike, i poziv - potpuno neozbiljan. Ne može se u tako kratkim rokovima raditi na organizaciji tako važnih pitanja i očekivati da neko za dva dana smisli formulu na kojoj se radi najmanje 15 godina i mislimo da je ovaj poziv više taktičkog karaktera, to je jedan SOS poziv, poziv upomoć da se spašavaju predstavnici Trojke od efekata sada već svog čuvenog sastanka u Bakincima za sinijom Milorada Dodika”, istakao je Safet Kešo, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

“Još nije razriješen slučaj pokušaja sabotaže presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, s čime su povezani pojedini kadrovi Trojke. Stoga se postavlja pitanje kako se i u tome kontekstu istovremeno može sabotirati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozivati druge na realizaciju istih, bez da se prethodno nisu utvrdile pomenute okolnosti”, navode iz Demokratske fronte.

“Neka vladajuća koalicija Trojka - SNSD - HDZ dostavi u Parlament te njihove zakonske prijedloge, pa da konačno saznamo šta je u pitanju, šta su to dogovorili, šta je konkretan sadržaj tih njihovih sijela ili je sve samo najobičnija farsa i kupovina vremena, da, prije svega, nikada ne dođe do izmjena Izbornog zakona s ciljem provođenja fer i poštenih izbora”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Odbijanje i kritike očekivali su i oni koji su na sastanak pozvali. Međutim, to ih, kažu neće spriječiti da se rješanje za Izborni zakon traži. Pozvali su opozicione stranke da uzmu učešće, ako ništa, prijedlozima koji mogu voditi rješenju ovog pitanja. S druge strane, podsjećaju da je ovakvih sastanaka vlasti i opozicije o ustavnim promjenama bilo i ranije.

“Nisu me iznenadili otkazi SDA i DF-a, oni su rekli da neće doći i povukao sam paralelu, hoću da vas podsjetim: kada smo mi dobili poziv za Neum kao stranka, procijenili smo da je to vjerovatno neka politička šteta. Mogli smo ostati kući, puno je lakše bilo ostati i govoriti: vidiš kako ovi ništa ne rade. Mi smo odlučili da odemo u Neum i da pokušamo pomoći da se nađu neka rješenja, pa čak i da platimo neku političku cijenu”, izjavio je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Poziv na sastanak, za sada, jedino su prihvatili u HDZ-u i SNSD-u. Promjene Ustava, tvrde, nisu izvjesne, ali razgovor nema alternativu.

“Kad smo dogovarali izmjene Izbornog zakona koji se odnosi na Predsjedništvo, ponudio sam prijedlog koji je većina u osnovi prihvatila, ali su oni ostavili mogućnost da pokušamo promijeniti Ustav kako bismo mogli implementirati sve presude suda u Strazburu uz neizvršenu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Naravno da ćemo dati doprinos svojim stavom. Bojim se da ćemo teško promijeniti i zarez u Ustavu koji danas imamo zbog odnosa koje danas imamo na političkoj sceni”, naglasio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Zbog ranije preuzetih obaveza neću biti u mogućnosti da odem, ali SNSD će tu biti, to je veoma teško i složeno pitanje, veoma je naivno razmišljati o tome da u ovom trenutku postoji kapacitet za promjene Ustava, pogotovo koje se žele od strane političkog Sarajeva, mislim da će to biti samo nepotrebno sijelo i gubitak vremena”, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Podsjećamo, iz Američke ambasade ranije su bh. lidere podsjetili da implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava nema brz izmjene Ustava. A Trojkin poziv i odbijenice jasan su pokazatelj da će domaći lideri teško progovoriti jednim glasom kada je riječ o izmjenama Ustava. I tome u prilog možda i najbolje govori da će sastanak u ponedjeljak biti održan, a da će za tim stolom, bar prema dosadašnjim najavama, sjediti samo oni čije ruke nisu dovoljne za bilo kakve intervencije na Ustav.

federalna.ba

Trojka SNSD HDZBiH Izborni zakon
Jelena Trivić Izborni zakon Milorad Dodik Narodni front
0 12.04.2024 19:13
NSRS Izborni zakon Milorad Dodik
0 11.04.2024 21:17
Nikola Šobot SNSD Banja Luka Banjaluka Milorad Dodik
0 07.04.2024 20:40
Christian Schmidt Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Izborni zakon
0 04.04.2024 18:20
Mreža Izborni zakon
0 02.04.2024 22:21
SNSD Dom naroda PSBiH
0 29.03.2024 19:45