videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Pred Trojkom pitanje: Schmidt ili koalicija sa SNSD-om?

Novi ultimatum pred državnom koalicijom. Za Trojku sužene mogućnosti: Šmit ili koalicija? Jedno isključuje drugo. Za to vrijeme trpi država. Nova kriza značit će i udaljavanje od građanima korisnih tema, a s tim i zastoj na evropskom putu. Blokada državnih institucija sve je izvjesnija. A, između krize i blokade, pokušaj Trojke na održanju dijaloga i ustrajnost SNSD-a na prijetnjama.

Uslovi i zahtjevi pisani perom SNSD-a, dobro upakovani u zaključke s pečatom Narodne skupštine RS-a. Poznati principi vodeće politike ovog entiteta - zaključcima protiv države. A, ovaj put u paketu i ultimatum partnerima iz Trojke. Mogu birati između prihvatanja Šmitove odluke ili opstanka i ostanka u koaliciji. Nepovoljna ponuda ulaznica je u novu krizu jer u koaliciji, trenutno, nema ništa osim još jednog poziva Trojke na dijalog i njima adresiranih uvreda od SNSD-a.

“Evidentno je da smo ušli u jednu političku krizu i da će nam trebati jako puno vremena da se vratimo ponovo, ukoliko uspijemo, na puteve kojima smo išli do prije par dana”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

“Ti ljudi su politički lažovi. Bez ikakvog srama lažu sve u Bosni i Hercegovini. Srušili su svaki dogovor koji se nije dopao Amerikancima. Klimaju glavom na sve što im se kaže i kao treba da radimo s njima. Šta raditi s nekim ko nema kapacitet da donese odluku”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Povlačenje odluke ili raspad koalicije? Između dvije opcije...

“Nijedan. Nastavljamo krizu, to je jedno permanentno stanje. Neće se tu ništa bitnije promijeniti u skorije vrijeme”, smatra politički analitičar Sead Numanović.

“Mislim da ništa od toga neće biti. Bit će neko treće rješenje, k'o fol kompromis i taj teatar koji ćemo gledati, a niti će Schmidt poništiti svoju odluku niti će se ta koalicija raspasti”, kaže analitičarka Svetlana Cenić.

“Idemo ka krizi koja će potrajati i sjajno će se uklopiti u ovogodišnje kampanje za lokalne izbore gdje se neće pričati o lokalnim temama nego će se pričati o nacionalnim pitanjima - ko koga ugrožava itd.”, mišljenja je politički analitičar Zoran Krešić.

Blokada na pomolu. Trojka s pozivom na dijalog. Namjera dobra, ali, očito, nema sagovornika. Istina, dijalog i kompromis pokazali su konkretne rezultate, ali u novonastaloj situaciji, dijalog ima granicu.

“Ne vidim mogućnost dijaloga niti između Trojke, Dodika i HDZ-a. Vjerujem da će stvari makar unutar Federacije BiH funkcionirati onako kako i jesu do sad funkcionirale između Trojke i HDZ-a. Što se tiče državne razine, iako sam optimista, ovaj put sam dosita pesimist da će se bilo što moći napraviti do održavanja lokalnih izbora”, ocjenjuje Krešić.

“Znate koliko njih interesuje sagovornik? Samo ono što sjedi u Ambasadi SAD-a i administraciji i EU. Oni ne moraju ništa da rade. Osim tako, ne znam, kao sveta vodica. 'Hajmo poprskati malo, razgovor, atmosfera, bla-bla', isprazna ta priča. Jer za njih sve završava Međunarodna zajednica”, kaže Cenić.

“Trojka od početka betonirala svoju poziciju u tome da su oni ti koji stalno nude ne što hoće, ne što žele, otvorene ruke, gutaju žabe, stalno se žale da gutaju žabe, a s druge strane stalno dobijaju odgovor da su lažljivci, da su nesposobni, da su invalidna struktura. To je nešto što će biti i dalje”, smatra Numanović.

A bit će i dalje jasno povučene crvene linije. Traženo Dodik neće dobiti jer za antiustavne zahtjeve nema kompromisa.

“Od tih zahtjeva nema ništa i ne postoji mogućnost političkog konsezusa da se to ispuni”, poručio je Nikšić.

“Niti ćemo mu popustiti u nekim stvarima. Ono sve što je predložio, kao prvo je antiustavno, antizakonski, anticivilizacijski, antievropski. Što se nas tiče, ništa od toga neće biti”, istakao je Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda FBiH (NiP).

Ponovo aktiviran mehanizam blokade, paralizirat će institucije. Realizacija zaključaka entitetskog parlamenta, ruši državni. Bez novih zakona, važnih odluka i sporazuma,  država stoji u mjestu. Daleko od Evropske unije. Prvi test za državnu koaliciju nakon burne sedmice je sjednica Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine, kojim od danas predsjedava SNSD-ov Nebojša Radmanović. Sudeći prema najavama zastupnika iz RS-a, u utorak pred Kolegijem će se naći određeni zahtjevi u skladu sa zaključcima Narodne skupštine.

federalna.ba

NSRS Trojka SNSD Christian Schmidt
Christian Schmidt rezolucija o Srebrenici
0 24.05.2024 12:12
NSRS Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 22.05.2024 14:47
NSRS Igor Crnadak Srebrenica
0 22.05.2024 13:36