videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Tri zakona prepreka do EU

Slovenija traži da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i to bez odlaganja. Njihove diplomate ovog ponedjeljka bi na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije trebale predstaviti taj dokument. U njemu uslova nema mnogo. Samo da, prije otvaranja pristupnih pregovora, uradimo zadaću iz Briselskog sporazuma. Ohrabrujuće je što se Slovenija bori za nas, ali nije ohrabrujuće što mi tu zadaću radimo godinama. Od tri ključna zakona, usvojili tek jedan, Izmjene Zakona o javnim nabavkama. I ni taj do kraja.

Nakon briselskog sastanka, domaći političari napravili su iskorak ka EU. Bar prividni. Jedan od tri ključna zakona koja su zapela na Domu naroda državnog parlamenta, konačno su usvojili. Ali u drugačijem tekstu na Predstavničkom domu, pa još nema razloga za hvalisanje jer posao nije završen.

Zadaća je sada na Komisiji za usaglašavanje, koju opet čine parlamentarci. Isti oni koji su bili kamen spoticanja iz političkih, a sada bi mogli biti iz drugih razloga.

“U dvije komisije za usaglašavanje, pa i ovog zakona oko PDV-a je predložena Dušanka Majkić, koja ima zdravstvenih problema i koja vjerovatno neće moći brzo prisustvovati toj komisiji. Znači, nastavlja se ista politika”, istakao je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda BiH (SDS)

“Ako postoji politička volja, ne trebate se sekirati da će to biti riješeno. Bit će osiguran kvorum, zašto ne. Jedan čovjek nikada ne čini kvorum”, poručio je Nikola Špirić, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

Obećavaju: stvar će biti riješena najdalje do kraja jula. Inače, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o VSTV-u i Zakon o sprečavanju sukoba uslovi su bez kojih nema ni dobijanja kandidatskog statusa. I sva tri su odavno završena u prvom Domu. Kreirala ih je opozicija.

“Imamo krupan problem s ljudima koji imaju kriminalnu pozadinu, a bave se politikom ili su u doticaju s kriminalom. Svaki napredak prema EU čini naše institucije funkcionalnijim i znaju da će oni kad-tad doći pod udar tih institucija i da će oni biti bh. Sanaderi”, poručio je Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu BiH.

U istom smjeru razmišljaju i oni koji političke igre godinama prate.

“Imali bismo situaciju da se vrlo temeljito provjerava da li neki sudija ili tužilac ima finansijskih interesa, posebno od strane političara, kako ne bi procesuirao neke predmeta. To bi u velikoj mjeri dovelo do određene opasnosti za njih i samim tim vjerovatno povećanja odgovornosti. To je, u konačnici, razog zašto političari, posebni iz HDZ-a i SNSD-a, odbijaju da usvoje te zakone”, smatra Denis Džidić, izvršni direktor BIRN BiH.

Izmjene, koje delegati ne žele usvojiti, prvi čovjek VSTV-a Halil Lagumdžija će tražiti da visoki predstavnik nametne.

“Ako ocijenimo da postoje loše energije, neću se libiti da pozovem visokog predstavnika da nametne te izmjene i dopune”, poručio Lagumdžija.

Sudbinom Zakona o VSTV-u iznenađen je i sam ministar pravde Josip Grubeša, jer je, tvrdi, posao urađen u skladu s evropskim standardima.

“Imali smo taj zakon na dnevnom redu Vijeća ministara i sva potrebna mišljenja. Imali smo mišljenje Venecijanske komisije i pozitivno mišljenje EU. Stvarno ne znam koji su stvarni razlozi neusvajanja ovog zakona, volio bih čuti primjedbe kako bi ih Ministarstvo pravde obradilo i ponovo vratilo Zakon u proceduru”, kaže Grubeša.

“Nije u pitanju forma i model nego su u pitanju ljudi, njihova nezavisnost i utjecaj političkih stranaka, tj. politike na pravosuđe”, ističe profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

Jedan od zakona koji je pet godina u parlamentarnoj proceduri je i Zakon o sprečavanju sukoba interesa. To i ne čudi jer više od 150 bh. funkcionera obavlja više od jedne funkcije istovremeno, ili su u nekoj vrsti sukoba interesa. 

“Konačno smo kod uspostave imovinskih kartona koje do sada nismo imali i mislim da za to postoji otpor da se zakon usvoji, a s druge strane zato što predviđa nezavisnu komisiju koja bi primjenjivala zakon”, ističe Ivana Korajlić, direktorica Transparency International BiH.

Za četiri godine parlamentarci osim izrečene opredijeljenosti ne mogu se pohvaliti provedbom evropskih vrijednosti. Umjesto toga, pod političkim pritiscima propuštali su prilike i kočili napredak ka Uniji. Na tom putu nećemo napredovati sve dok vladavina prava bude nedostižan ideal bh. društva, bez obzira na to ko osvoji mandat u ovim klupama.

federalna.ba

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine EU