Tri godine zatvora Vildanu Ključi za boravak na sirijskom ratištu
(Izvor: Arhiv)

Tri godine zatvora Vildanu Ključi za boravak na sirijskom ratištu

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Vildana Ključu na tri godine zatvora za odlaska na sirijsko ratište, gdje je bio od 2012. do 2023. godine.

Ključo je proglašen krivim za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, javlja Detektor.

- Ko se na bilo koji način pridruži stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji kazniće se kaznom od najmanje tri godine zatvora - naveo je predsjedavajući Vijeća Izo Tankić.

On je rekao da je Vijeće ocijenilo da će propisana minimalna kazna ostvariti svrhu, ali da nije našlo osobito olakšavajuće okolnosti kako bi izreklo kaznu ispod propisanog minimuma.

Prema prvostepenoj presudi, Ključo je 28. februara 2012. otputovao u Tursku, odakle se prebacio u Siriju i pridružio se jedinici koja je postala dio Oslobodilačke vojske Sirije s ciljem nasilne izmjene režima u toj zemlji.

Sudija Tankić je podsjetio na iskaze svjedoka koji su govorili o boravku i aktivnostima optuženog u Siriji.

- Pridružili su se toj jedinici, zadužili oružje i odlazili na stražu - naveo je Tankić, dodajući da su neki svjedoci kazali da su odlučili da se vrate u BiH, a im je Ključo rekao da se on ne namjerava vratiti.

Sudija je naveo da je Vijeće utvrdilo da je Ključo bio u Siriji i nakon 2014. godine, kada je pridruživanje stranim formacijama postalo krivično djelo.

Optuženom je produžen pritvor u kojem se nalazi od povratka u BiH – 15. oktobra 2023.

Ključo nije prisustvovao izricanju presude. Iz Tužilaštva su ranije naveli da je on jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na stranom ratištu.

Prema Tužilaštvu, on je optužen za organizovanje terorističke grupe. Kako je ranije navedeno, boravio je na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba.

federalna.ba/Fena

presuda sirijsko ratište Sud BiH