Treći dan naučne konferencije Dani BHAAAS-a u BiH obilježila promocija knjige Boškaila i Lieblich

Treći dan naučne konferencije Dani BHAAAS-a u BiH obilježila promocija knjige Boškaila i Lieblich

Trećeg dana najveće naučne konferencije 13. dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u BiH održani su brojni simpoziji iz medicinskih nauka, održivog razvoja, društvenih i humanističkih nauka, informatike i komunikacija, mašinskog inženjeringa, te dva značajna događaja iz svijeta umjetnosti.

Tako je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održana promocija knjige "Ranjen i budan" ('Wounded I Am More Awake', 2012.) autora dr. Esada Boškaila, uglednog profesora psihijatrije na Univerzitetu u Arizoni, i američke novinarke Julije Lieblich.

Knjiga je imala izvrsne recenzije pa tako je ugledni “The Chicago Tribune” napisao da je "Ranjen i budan” pronicljivo remek-djelo, memoar s poukom koja prevazilazi iskustvo samo jednog čovjeka”.

Na promociji su o knjizi govorili književnik Hadžem Hajdarević i prof. dr. Alija Pirić, dok je moderator bio glumac Mirza Mušija.

Pored toga, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održana je izložba dr. Adisa Eliasa Fejzića pod nazivom Bosansko mediAEvalno pismo - Molitve i zapisi.

Održani su i međunarodni simpoziji iz kardiovaskularne medicine, oftalmologije i vizualne znanosti, ortopedije i traumatologije, neurohirurgije i hirurgije kičme, plastične i rekonstruktivne hirurgije, porodične medicine, pedijatrije, anesteziologije, perioperativne medicine i intenzivne njege, neurologije, opstetricije i ginekologije.

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održani su simpoziji iz održivog razvoja, projektiranja pametnih, inkluzivnih i otpornih gradova. Tim povodom održan je i poseban okrugli stol pod nazivom Novi europski Bauhaus Forum BiH i mi: kontekst, svrha, mogućnosti.

Održani su i simpoziji iz društvenih i humanističkih nauka, informatike i komunikacija i mašinskog inženjeringa, saopćili su iz Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka.

federalna.ba/Fena

BHAAAS Esad Boškailo Julia Lieblich