videoprilog Jasne Zećirović (Federacija danas)

Tradicionalna izložba Udruženje likovnih umjetnika BiH za Dan državnosti

Tradicionalnom revijalnom izložbom, Udruženje likovnih umjetnika BiH obilježilo je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Izložba je upriličena u galeriji Collegium artisticum, a kroz svoju dugogodišnju tradiciju njeguju zajedništvo i zauzimaju važno mjesto u izlagačkom programu.

Ovogodišnja postavka obuhvata više od 80 umjetnika iz cijele države, koji su prikazali svojevrsno bogatstvo raznolikosti u pristupu likovnog stvaralaštva, sve sa ciljem što bržeg povratka ka normalnoj svakodnevnici.

“Ovo je jedan od načina da vrisnemo, taj poziv za normalnošću, za okretanjem nekim lijepim univerzalnim vrijednostima - što nam, naravno, umjetnost kao takva i pruža i omogućava”, kaže Danis Fejzić, predsjednik ULUBiH-a.

Tradicionalna likovna smotra govori o važnosti kulture i umjetnosti u BiH. Različitim motivima, tehnikama i materijalima umjetnici su prikazali na koji način oni doživljavaju svoju domovinu.

“Ova tradicionalna izložba je i meni i drugima jako bitna - u prostoru u kojem su zaista vrsni umjetnici koji su na najbolji način predstavili sebe i upravo te određene radove upriličili da se obilježi Dan državnosti”, govori umjetnica Anesa Kadić.

Adi Karailo objašnjava: “Ja sam izložio jedan crtež na papiru, crtež svoje majke pored prozora. U pitanju jedan prikaz jedne sjetne scene koja podsjeća na prošlost, a ujedno i na budućnost”.

Revijalna izložba kontinuirano se održava od 1947. godine, a umjetnici svoje radove povodom Dana državnosti daruju upravo svojoj domovini.

federalna.ba

Colegium artisticum Dan državnosti BiH
Dan državnosti BiH
0 04.12.2021 11:10
Dan državnosti BiH Australija
0 28.11.2021 10:39
Dan državnosti BiH Banja Luka BiH izložba Stara Bosna
0 27.11.2021 21:16
Mrkonjić Grad Dan državnosti BiH
0 25.11.2021 20:29
Banja Luka Dan državnosti BiH
0 25.11.2021 19:28