Tokom protesta u Prištini protiv sporazuma u Ohridu: Crne dimne bombe bacane na zgradu Vlade Kosova

Tokom protesta u Prištini protiv sporazuma u Ohridu: Crne dimne bombe bacane na zgradu Vlade Kosova

Crne dimne bombe bacane su na zgradu Vlade Kosova na protestu protiv sporazuma u Ohridu, kojim se srpskoj zajednici daje, kako su naveli, teritorijalna autonomija.

Stotinjak učesnika protesta, koji je organizovala Socijaldemokratska partija, okupili su se na trgu Zahir Pajazati, pa su u tišini marširali do zgrade Vlade Kosova na trgu Skenderbeg. Nosili su slike kosovskih čelnika Albina Kurtija i Glauka Konjufce sa dugačim nosevima, aludirajući da su lažovi kao Pinokio.

Ispred Vlade su najprije poskidali kosovske zastave i postavili bijele, čime su poručili da se premijer Kosova Albin Kurti predao.

Lider vanparlamentarne Socijaldemokratske partije i bivši Kurtijev saborac u Pokretu Samoopredjeljenje, Dardan Molliqaj održao je govor u kome je kazao da je sporazum Kosova i Srbije, iz Ohrida, loš. Molliqaj je rekao da niko na Kosovu ne vjeruje da treba formirati politički, paralelni i etnički entitet.

On je optužio premijera Albina Kurtija da je promijenio stavove i da sada više voli vlast, nego državu. Optužio ga je da je Zajednicu opština sa srpskom većinom, kojoj se protivio dok je bio u opoziciji, iskoristio za napad na političke protivnike i sada pokušava da je zove samomenadžiranje.

“Nema imena koje zamjenjuje ono što se dešava Kosovu, a ono šta se dešava je jasno, to je teritorijalna etnička autonomija za srpsku zajednicu na Kosovu. Takođe, autonomija ili posebne zone, koje imaju eksteritorjialni karakter, oko pravoslavnih crkava i manastira. Vjerujem da će njegov put od Zajednice do samomenadžiranja ostati kao svjedok vremena i ove Vlade, da je Albin promijenio prezime. Od Kurtija Albin se sada preziva Zajednica i sada je Albin Zajednica”, kazao je Molliqaj.

Protest je završen bacanjem crnih dimnih bombi na zgradu Vlade Kosova, koja je učinila 'sumornom perspektivu i budućnost Kosova' i pozvani su građani da se suprotstave sporazumu iz Ohrida. Protest je završen mirno.

federalna.ba/AA

Kosovo Priština protest
protest Radnici
0 17.05.2024 22:01
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11
Miroslav Lajčak Peter Stano Srbija Kosovo
0 15.05.2024 20:14
Banja Luka Banjaluka roditelji vrtići privatni vrtići protest
0 15.05.2024 17:25