videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Teška godina za Onkologiju na Dječijoj klinici u Tuzli

Na kraju godine uvijek dolaze sumiranja i osvrti na sve čime je ona obilježena. Iako bi fokus trebao biti na onom lijepom - jer se praznici vežu za lijepe stvari - ne smijemo zanemariti ni podatke koji zabrinjavaju.

Decembar nam nikada nije bio teži, riječi su ljekara u UKC-u Tuzla nakon što je u samo deset dana dvoje djece preminulo od posljedica malignih bolesti. 2022. za njih završava sa teškom slikom, sa već postojećim pacijentima koji su na višemjesečnom liječenju, ali i sa troje novih, tek dijagnosticiranih.

„To je nama puno, ali je to očekivano prema statistici. Dvije djevojčice sa akutnom leukemijom od kojih je jedna tinejdžerka, a jedna ima godinu i po i također Non Hodgkin limfom. To su tri teška i zahtjevna pacijenta“, kaže dr. Admira Hadžiselimović, doktorica na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Dječijoj klinici UKC-a Tuzla.

Moramo biti svjesni da su i najmlađi podložni najtežim bolestima zbog čega prioritet treba dati preventivnim pregledima. Čak i kada djeca nemaju nikakve simptome, dobro je odvesti ih na kontrolni pregled jer maligne bolesti napreduju u tišini.

„Kada su u pitanju hemoblastoze, leukemije i limfomi, dovoljan je nalaz krvne slike pa da se vidi šta se dešava“, ističe dr. Hadžiselimović.

Rak nije bolest samo jednog člana, to je bolest cijele porodice zbog čega je psihosocijalna podrška izuzetno važna. Podrška, empatija, razgovori, radionice za djecu, ali i socijalizacija tokom i poslije oporavka su važan dio procesa. Udruženje Srce za djecu ulaže maksimalne napore kako bi, nakon ljekara, bili ruka nade i pomoći.

„U Udruženju se trudimo da pratimo stanje djeteta, potrebe porodice, jer ne dešava se samo bolest djeteta kao problem, porodice dolaze sa nizom drugih problema, čak imamo i porodica gdje imamo i po dvoje bolesne djece“, navodi Sabina Duman, psihoterapeutkinja Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka i drugih malignih bolesti.

No, nisu ljekari i stručnjaci jedini od kojih podrška treba doći. Saznati da dijete boluje od tako teške bolesti za roditelje je emocionalni šok koji sami ne mogu prevazići.

„Razumijevanje, empatija, pomoć roditeljima, posebno ona fizička, kada je dijete u bolnici – važno je da dolazi od porodice, rodbine, ali i šire društvene zajednice“, dodaje Duman.

Prilika je ovo da se, i u vrijeme praznika, ali i tokom cijele godine osvrnemo oko sebe i svoju ljudskost pokažemo na pravi način – podrškom i uz želju za zdravljem.

federalna.ba

Srce za djecu djeca oboljela od raka rak