Tajani: Budućnost Zapadnog Balkana zove se Evropa
(Izvor: AA)

Tajani: Budućnost Zapadnog Balkana zove se Evropa

Potpredsjednik Vlade Italije i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani poručio je danas u Beogradu da je Evropa budućnost regiona Zapadnog Balkan. "Mi podrzavamo pristupanje Srbije i želimo da Balkan što prije postane dio EU, i to politički", rekao je Tajani na konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da je "siguran da se budućnost Zapadnog Balkana zove Evropa". Tajani je najavio da će početkom aprila organizovati sastanak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balakana u Rimu, kako bi se potvrdila privrženost Italije ideji da je Balkan dio Evrope.

On je Vučića nazvao "čovjekom mira" i rekao da pregovori o pitanju Kosova nisu bili laki, ali da je Vučić zaslužan što je situacija na prostoru Balkana danas mirnija.

"Srbija može da ima odlučujuću ulogu kojom bi se garantovala stabilnost na jednom području, što bi doprinjelo i rješavanju pitanja migracija i više mogućnostu da rješavamo ratne sukobe koji su bili prisutni na ovim prostorima", rekao je Tajani.

Tajani je rekao da je nova Vlada Italije odlučila da politiku prema Balkanu uspostavi kao strateški prioritet.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom evropskog sporazuma o Kosovo i aneksa o implementaciji, da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi i da niko sem predsjednika i u nekim slučajevima premijera i ministra spoljnih poslova ne može da proizvede pravne posljedice za Srbiju.

"Srbija će da ispuni i radi na implementaciji svega što je rekla da će raditi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da ispuni jedinu obavezu - formira Zajednicu srpskih opština", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je ponovio da nema govora o priznanju Kosova, članstvu u Ujedinjenim nacijama i agencijama i tijelima UN, dok se može govoriti o svemu drugome što vodi boljim odnosima sa Albancima.

Vučić je rekao da je Italija uvijek podržavala Srbiju i na evropskom putu i u međunarodnim forumima i da nikada nije vodila politiku pritisaka na Srbiju.

On je ukazao i na važnost ekonomske saradnje sa Italijom, koja je drugi najveći strani investitor, koji u Srbiji zapošljava oko 22.000 i najavio početak proizvodnje električnog automobila u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu.

federalna.ba/AA

Antonio Tajani Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Slobodan Milošević Srbija Srbija protiv nasilja
0 04.06.2023 19:50
Aleksandar Vučić Vjosa Osmani Emmanuel Macron Olaf Scholz Josep Borrell
0 01.06.2023 21:54
Antonio Tajani
0 01.06.2023 19:01
ambasadori zemalja Kvinte Aleksandar Vučić Kosovo
0 30.05.2023 13:13
Aleksandar Vučić Kosovo
0 29.05.2023 21:11
Miloš Vučević Aleksandar Vučić SNS
0 27.05.2023 15:01