Zakon o premjeru i katastru će dugoročno koštati i Bošnjake i Hrvate u RS-u

Tema ovosedmičnog izdanja dijaloške emisije Plenum bilo je oduzimanje imovine Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj.

Jedan od gostiju bio je Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, rekao je da je Bakir Izetbegović danas boravio u Srebrenici i da je od samog početka podnosio i apelaciju Ustavnom sudu BiH.

"Tražio je i privremenu mjeru koju je Ustavni sud BiH također odbio. Tu je velike procese vodila i Islamska zajednica jer se tiče i njene imovine, ali i raniji saziv Vijeća naroda. Ovdje se radi o jednom osmišljenom i jako podlom i opasnom Zakonu koji je na terenu jako opasan. Tek sada dolaze na vidjelo lođe osobine i karakteristike tog Zakona. Ovdje je obični čovjek natjeran da se mora odreći svog prava ukoliko ima tačku ili zarez, a da to nije čisto. Gledao sam neko veče prilog iz Vlasenice gdje se čovjek žali da je prije 30 godina kupio imovinu, imao kupoprodajni ugovor ovjeren u sudu, imao ZK izvadak, imao posredni list. Do 2013. to je sve izbrisano, evidencija je nestala. Imali ste situaciju u Bratuncu, kada je u pitanju imovina Islamske zajednice, gdje su date zaista velike ovlasti komisijama. Jedna komisija u jednom mjesecu donese rješenja, vrati imovinu Islamskoj zajednici, a nakon mjesec dana dođe politički druga komisija, sva ta rješenja poništi. Dakle, ukoliko čovjek nije tu prisutan, ja ne vidim načina kako će komisija na terenu da postavi za moju porodicu, ukoliko nije tu u tom momentu, da postavi čovjeka. Vjerovatno ponovo, pošto su jednonacionalne komisije, čovjeka iz reda srpskog naroda i kaže da nije Aliji interes da se bori za ovu zemlju, vi to upišite na Republiku Srpsku. Dakle to su posljedice koje će dugoročno koštati i Bošnjake i Hrvate, a vjerovatno će biti jednim dijelom štete i za srpski narod u RS-u. Oni koji nisu tu, oni koji su drugih političkih opcija. Vidjeli ste situaciju u Doboju, da Bošnjak ne može da dokaže i ne vrati mu se imovina, ali čovjek srpske nacionalnosti može. Ili obrnuto. Dalekosežne posljedice će biti u implementaciji ovog Zakona. Problem je i što pozive za javno izlaganje komisija nosi od kuće do kuće. Ukoliko nikoga ne nađe, nije obaviješten i idemo dalje. Dakle ne šalju se poštom da neko vidi, da nađe. Desila su se velika kretanja stanovništva itd."

Tabaković upozorava i da je pandemija mnogo utjecala na zloupotrebu Zakona.

"Posebno za ljude koji žive izvan BiH, ali i one koji su u BiH, pogotovo koji su stariji ljudi. Imali smo i zabranu kretanja i probleme na realciji starije stanovništvo, preko 65 godina, da ne mogu izaći vani, itd. Svi pravni lijekovi su iscrpljeni, institucionalno se ne može djelovati. Sada ostaje individualna borba svakog pojedinca da prati izlaganja, da se informiše, da dođe na dan izlaganja. Dat je jasan rok da u roku od mjesec dana pokrenete tužbu i da obavijestite nadležnu komisiju koju imenuje prvo republička Uprava, da ste pokrneuli tužbu. Ukoliko to ne uradite, rješenje stupa na snagu u dat vam je rok od 3 godine da, ukoliko se pojavi neki novi momenat, možete da pokrenete spor kod nadležnog suda. Sve to košta obične građane."

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Alija Tabaković Plenum
Plenum Šemsudin Mehmedović Saša Magazinovć Senad Šepić
0 03.05.2021 21:50
Šemsudin Mehmedović Plenum
0 03.05.2021 21:32
Plenum Haris Pašović Izudin Bajrović Boris Ler
0 26.04.2021 21:58
Haris Pašović Izudin Bajrović Boris Ler Quo Vadis, Aida? Plenum
0 26.04.2021 21:39