videoprilog Elme Svraka (Federacija danas)

Pušenje šteti zdravlju, ali i okolišu

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. maja. Ove godine fokus je stavljen na štetan utjecaj duhanskih proizvoda na okoliš. Zavod za javno zdravstvo organizovao je promotivnu akciju s ciljem podizanja svijesti građana o štetnim posljedicama duhana po njihovo zdravlje, ali i kako bi upozorili na važnost nepušenja.

Pušenje je teška ovisnost koja uzrokuje brojne bolesti srca, krvnih sudova i pluća, a često izaziva i pojavu karcinoma. Pored štetnih posljedica na zdravlje ljudi, konzumacija i proizvodnja duhana dovodi i do ozbiljnih posljedica na naš okoliš, što direktno utječe i na globalno zatopljenje, čije posljedice danas osjećamo i na svojoj koži.

“Do sada je za proizvodnju duhana i duhanskih proizvoda utrošeno preko 22 milijarde litara vode, iskrčeno je na godišnjoj bazi preko 200 hiljada hektara šume i na taj način se degradiralo tlo. Na godišnjoj bazi uništava se preko 3 i po miliona hektara obradive zemlje”, navodi Elvedina Žiga, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Godišnje u svijetu umre oko 8 miliona ljudi od posljedica pušenja, a štetnosti duhanskog dima su izloženi svi oni koji borave u prostorijama gdje se puši, što povećava rizike za nastajanje brojnih bolesti. Da bi smanjili te posljedice, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je usvojio Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u Federaciji.

“Kad sagledavamo jednu drugu dimenziju šteta koje uzrokuje proizvodnja, promet i potrošnja duhanskih proizvoda, a to je okoliš - moramo se podsjetiti i na druge dimenzije, a to je zaštitta zdravlja od posljedica duhanskog dima”, ističe Aida Ramić-Atak, POMOĆNICA DIREKTORA Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH poručuju da nakon usvajanja zakona namjeravaju educirati i informisati javnost da bi svi bili implementatori ovog zakona. Pozvali su građane i odgovorne institucije da proizvodnju, promet i potrošnju duhanskih proizvoda gledaju dugoročnije od privremenih ekonomskih dobiti.

“Svjetska zdravstvena organizacija ove godine se obraća svim vladama i kreatorima nacionalnih politika da pojačaju mehanizme, mjere kontrole duhanske industrije u smislu ekološke štete”, dodala je Žiga.

Ljudski život i okolina u kojoj živimo najbitnija je dimenzija o kojoj treba razgovarati. Jedan od načina koji bi doprinijeli smanjenu posljedica pušenja jeste da se zabrani reklamiranje, oglašavanje i sponzorisanje duhanskih proizvoda.

federalna.ba

Svjetski dan nepušenja pušenje duhan