Prilog: Indira Šehić

Svjetski dan zaštite okoline pod motom „Pobijediti zagađenje plastikom!“

Svjetski dan okoliša Bosna i Hercegovina dočekuje, kao i svake godine, sa okolišem koji je nemilosrdno eksploatisan i napadnut na razne načine. Ugrožena nam je pitka voda, a vazduh je, prema izvještaju Evropske agencije za zaštitu okoliša, hronični problem u BiH. Anes Podić, Udruženje „Eko akcija“:

„BiH ima najvišu razinu zagađenja sitnim lebdećim česticama manjim od 2,5 mikrometra koja su najopasnija za zdravlje.“

S obzirom na to da je ove godine moto „Borba protiv zagađenja plastikom“, u banjalučkom Gradskom parku, organizovana je manifestacija kojom žele pokazati građanima kako se boriti protiv zagađenja i kako plastiku zamijeniti materijalima koje je moguće više puta koristiti. Gorjana Rosić, službenik za odnose sa javnošću Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a:

„Izabrali smo učenike osnovnih škola i djecu iz vrtića kao ciljnu grupu, jer oni su naša savjest i oni će na najbolji način naučiti svoje roditelje kako da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini.“

U svijetu se svake minute kupi milion plastičnih boca, dok se svake godine koristi do 5 milijardi plastičnih kesa. Ukupno polovina te proizvedene plastike dizajnirana je za jednokratnu upotrebu, upotrebljena je samo jednom i bačena. Doktor Jasmin Durmišević iz Odjeljenja za zdravstvenu higijenu Instituta za sigurnost hrane Zenica:

„2000-ih godina, količina plastičnog otpada koji smo proizveli porasla je više u jednoj deceniji nego u prethodnih 40 godina i vidimo i druge zabrinjavajuće trendove. Od 70-ih godina na ovamo stopa proizvodnje plastike rasla je brže od bilo kojeg drugog materijala.“

Procjenjuje se da, preko rijeka, u naše okeane završi od 75 do 200 miliona tona plastike. Međutim, ugroženosti naših rijeka, osim standardnih zagađivača, sve više doprinosi i turizam. Anes Podić:

„Na Uni više skoro da nema vodopada, lijepog brzaka ili slapa pored kojeg se ne nalazi kafana, restoran ili nečija vikendica. Razlog ovom lošem stanju (kao što sam već spomenuo) je nerad i nebriga naših političkih elita. Okoliš je nešto na čemu treba dobro zaraditi i dok god je stanje takvo ništa se promijeniti neće.“

Mnogo je stvari koje mi, kao pojedinci, možemo učiniti da spriječimo dalje zagađenje naše planete. Najviše vršenjem pritiska na lokalne vlasti da poboljšaju način na koji upravljaju otpadom u našem gradu ili državi kako bi pomogli našoj zemlji i planeti.

 

 

 

Svjetski dan zaštite okoliša Federalni radio
sport Federalni radio
0 16.05.2024 23:10
Vijesti u 22 Federalni radio
0 16.05.2024 21:59
sport Federalni radio
0 16.05.2024 18:44
sport Federalni radio
0 15.05.2024 23:44
Vijesti u 22 Federalni radio
0 15.05.2024 22:11
sport Federalni radio
0 15.05.2024 19:07