Prilog Amra Ličina

Svijet ogorčen napadom na Rafah-palestinski civili živi spaljeni

Izraelske snage bombardovale su kamp u kojem se nalaze raseljene osobe u sigurnoj zoni u Rafahu, ubivši najmanje 40 Palestinaca. Među brojnim žrtvama su žene i djeca. Glavna izraelska vojna tužiteljica Jifat Toemr Jerušalmi ( Yifat Tomer Yerushalmi) opisala je napad izraelske vojske kao veoma težak te je navela kako je istraga u toku.

Slike iz Rafaha u nedjelju naveče još jedan su dokaz da je Gaza "pakao na Zemlji", objavila je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice. Najmanje 40 ljudi je ubijeno, a desetine povrijeđeno u izraelskom bombardovanju kuća i kampa gdje borave raseljeni u Rafahu.

 

"Informacije koje stižu iz Rafaha o daljim napadima na porodice koje traže sklonište su užasavajuće. Postoje izvještaji o masovnim žrtvama, uključujući djecu i žene. Gaza je pakao na Zemlji. Slike od prošle večeri su još jedan dokaz tome.”, navela je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice na platformi X.

 

Doktor Muhammed al-Maghayyira, koji vodi timove civilne zaštite u Gazi kazao je kako je iz šatora izvučeno oko 50 ljudi, te su prevezeni u terenske bolnice pošto su zvanične bolnice prisiljene da se evakuiraju.

 

“Većina tijela je ugljenisana i spaljena, dok su povrijeđene osobe izgubile udove i zadobile druge povrede zbog upotrebe potencijalno međunarodno zabranjenog oružja koje je izazvalo veliki požar.“


Glavna izraelska vojna tužiteljica oglasila se povodom napada izraelske vojske na izbjegličko naselje u Rafi na jugu Gaze, te ga  opisala kao veoma težak.

 

"Detalji su još uvijek pod istragom. Predani smo je sprovesti u najvećoj mjeri. Izraelska vojska žali zbog nanošenja štete civilima tokom rata." navela je tužiteljica.

 

Nešto ranije, Izraelske odbrambene snage saopćile su da su gađale kompleks Hamasa i ubile dvojicu komandanata u redovima te grupe.


"Udarili smo na kompleks Hamasa u oblasti Tel Sultan na sjeverozapadu Rafe gdje su bili pozicionirani visokorangirani zvaničnici Hamasa. Napad je izveden protiv terorista koji su meta napada, u skladu s međunarodnim pravom, koristeći preciznu municiju", zaključili su iz izraelske vojske.


Bivši glasnogovornik UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA Kris Gunes (Chris Gunness) je rekao da je “tragedija” što stotine hiljada Palestinaca misle da mogu pronaći utočište “pod svijetloplavom zastavom UN-a” u Rafahu.


“Sada vidimo očito nepoštivanje Konvencije o genocidu. Ne postoji iznimka od Konvencije o genocidu. Nema isprika. Ovo je zločin nad zločinima”.


Irski ministar vanjskih poslova Mišel Martin (Micheál Martin) opisao je sinoćnji napad na šatorski kamp u Rafahu kao "divljački".

 

"Gaza je vrlo mala enklava, gusto naseljena. Ne može se bombardirati takvo područje bez šokantnih posljedica u smislu nedužne djece i civila. Pozivamo Izrael da prestane, da prestane sada, u smislu vojne operacije u Rafi."

 

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Đozep Borelj (Josep Borrell) je rekao da se mora provesti presuda Međunarodnog suda, kojom je Izraelu naloženo da zaustavi vojne operacije u Rafahu. Borelj je također optužio izraelskog premijera Benjamina Natanjahua (Benjamina Netanyahua) da koristi lažne tvrdnje o antisemitizmu protiv Međunarodnog krivičnog suda za vlastite političke ciljeve.

Frančeska Albaneze (Francesca Albanese) posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na palestinskom teritoriju, opisala je napad Izraela na šatorski kamp u Rafi kao "još užasa".

 

"Ova okrutnost, zajedno s očiglednim prkošenjem međunarodnom zakonu i sustavu, je neprihvatljiva. Genocid u Gazi‌ neće lako završiti bez vanjskog pritiska. Izrael se mora suočiti sa sankcijama, pravdom, obustavom sporazuma, trgovine, partnerstva i ulaganja, kao i učešća u međunarodnim forumima."

 

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište. Gotovo osam mjeseci od početka rata, veliki dijelovi Pojasa Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

 

Reporteri bez granica podnijeli su tužbu Međunarodnom kaznenom sudu zbog "ratnih zločina koje je Izrael počinio protiv novinara", saopćila je organizacija. RSF poziva tužitelja Međunarodnog kaznenog suda “da pokrene istragu zločina počinjenih nad najmanje devet palestinskih novinara između 15. decembra 2023. i 20. maja 2024.”. Preciziraju da je ovo treća tužba zbog smrti novinara u Gazi pred sudom u Haagu.

Rafah napad
izraelska vojska napad djeca
0 15.07.2024 10:10
Ukrajina napad bolnica ICC
0 12.07.2024 15:15
Švicarska napad nož
0 12.07.2024 11:49
Pojas Gaze Rafah Izrael
0 22.06.2024 17:35