Prilog Predraga Bošnjakovskog

Svijet odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, poruke su da nikada više ne vidimo takve zločine

Cijeli demokratski i slobodni svijet danas se sjeća genocida u Srebrenici i najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. „Danas obilježavamo 26. godišnjicu genocida u Srebrenici. Odajemo počast porodicama i voljenima žrtava genocida“, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel. „Ujedinjeni smo u našoj tuzi. Ali, također, i u nadi da nikada više ne vidimo takve zločine u Evropi. To je ono iza čega stoji Evropska unija“ - poručio je Mišel putem društvenih mreža.

„Ovo je podsjećanje na žrtve genocida iz 1995. godine. Izražavamo solidarnost njihovim porodicama i prijateljima“, poručila je ministrica vanjskih poslova Švedske, predsjedavajuća Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) En Linde. „Moramo naučiti iz historije i poduzeti akciju da se genocidi i drugi masovni zločini više nikad ne ponove“ - naglasila je Linde.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamolu kazao je da danas odajemo počast i sjećamo se naših braće i sestara čiji su životi oduzeti u Srebrenici u julu 1995. godine. „Uspomena na njih biće vječna“ - poručio je Imamolu na svom zvaničnom Twitter nalogu.

„Prije 26 godina u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih civila, muškaraca i dječaka. Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti. Danas odajemo počast hiljadama nedužnih bošnjačkih žrtava, koje nikada nećemo zaboraviti", naveo je premijer Hrvatske Andrej Plenković na Twitteru.

„Danas odajemo počast hiljadama koji su ubijeni prije 26 godina. Genocid je dio historije koji se ne smije ponoviti“, poručio je Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Nikšićki vladika Boris Bojović kazao je da je veće zlo negirati genocid nego ga izvršiti, dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović istakao da svi moramo biti odgovorni prema pokušajima relativiziranja genocida u Srebrenici.

Čelnik lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je pogrešno što Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, više ne dolazi u Potočare te da srpski predstavnici trebaju dolaziti na ovo mjesto sve dok ne prestanu da ih kamenuju.

Premijer Albanije Edi Rama podsjetio je da je presudom Haškog suda ovaj masakr klasificiran kao genocid.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Rab danas je, na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, naglasio predanost Ujedinjenog Kraljevstva u stalnom pružanju podrške procesu pomirenja širom zapadnog Balkana. “Danas ćemo zastati i prisjetiti se žrtava te odati počast preživjelim genocida u Srebrenici,” rekao je Rab. On je istaknuo kako Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja svoju ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjavanja ovih strašnih zločina, te je dodao kako je njegova zemlja to i pokazala pristajanjem da osigura zatvorski smještaj Radovanu Karadžiću za odsluženje kazne doživotnog zatvora za genocid.