Svečani doček za bugarski kontingent nakon misije u Bosni i Hercegovini

Svečani doček za bugarski kontingent nakon misije u Bosni i Hercegovini

U Kazanlaku je danas upriličen svečani doček bugarskog vojnog kontingenta koji se vratio iz misije u Bosni i Hercegovini. Bugarski vojnici bili su dio multinacionalnog bataljona u operaciji EU ALTEA.

Među službenim gostima na svečanosti bili su zamjenik načelnika odbrane general-pukovnik Mihail Popov, zamjenik komandanta Komande združenih snaga brigadni general Hristo Ganetsovski i lokalni dužnosnici, javlja bugarska novinska agencija BTA.

- Nikoga u Oružanim snagama ne iznenađuje što je jedinica 61. mehanizovane brigade dobro obavila zadaću i zadržala razinu koju su pokazali oni prije njih - rekao je Popov u svom obraćanju. Dodao je kako je svako iskustvo iz takve misije dragocjeno u svakom pogledu za časnike, narednike i vojnike.

Zadaci koje su jedinice obavljale tokom misije bile su rutinske i prilično različite od standardnih zadataka koje se provode u svakodnevnom životu bugarske vojske, objasnio je novinarima brigadni general Ganetsovski.

Istaknuo je kako je obuka i učešće njihovih kontingenata u inostranstvu odgovorna zadaća, što dokazuje da je Bugarska lojalan saveznik u NATO-u i EU, a bugarski vojnici mogu izvršavati sve planirane i neplanirane zadatke.

Na kraju svečanosti dodjeljena su priznanja pripadnicima kontingenta.

federalna.ba/Fena

EU ALTEA Bugarska