'Svako oklijevanje ili kompromis sa zločinačkim politikama je uvod u novi rat i stradanja'

Narodna skupština Republike Srpske je sinoć donijela niz zaključaka prema kojima će se između ostalog "preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji".

Pomislili smo da su u manjem bh. entitetu konačno odlučili rasvijetliti na stotine terorističkih napada na povratnike u ovom entitetu, prekinuti politiku podrške ratnim zločincima i negiranja genocida, napade i vrijeđanje žrtava, priznanje prava na jezik i život povratnika, da će sankcionisati protivzakonita negiranja presuda dva UN suda iz Den Haga, da će svoje naoružane falange staviti u zaštitu povratnika i žrtava genocida, ali nažalost, svi zaključci ove skupštine su pretežno usmjereni na zaštitu Milorada Dodika i politike aparthejda koju vlast ovog entiteta sprovodi od Dejtonskog sporazuma.

Već nekoliko godina našim izvještajima upozoravamo UN, EU, najvažnije države, stalni krivični sud u Den Hagu (ICC) da između ostalog primjene i Akcioni plan prevencije genocida koji je donio Kofi Annan, bivši generalni sekretar UN-a, koji uključuje i vojnu intervenciju u cilju sprječavanja novog genocida.

Naši izvještaji detaljno opisuju i sadrže sva kršenja međunarodnog prava i ustava BiH, od slučajeva teroriziranja povratnika, akcija vlasti u RS i Srbiji, izjave zvaničnika na čelu sa Vučićem i Dodikom i njihovim satelitima i poslušnicima, do njihovog naoružavanja od Rusije i Kine, priprema stvaranja Velike Srbije ili srpskog sveta, odnosno stvaranja uslova za novi genocid. Jedan od uslova vojne intervencije po Akcionom planu je nefunkcionisanje progona ratnih zločinaca na teritoriji na kojoj se desio genocid i zločini protiv čovječnosti. Progon u BiH ne funkcioniše i ono malo podignutih optužnica završi tako što zločinci pobjegnu u Srbiju ili Hrvatsku.

Sinoć nam je Milorad Dodik dao jasnu poruku šta čeka Bošnjake u RS-u navodeći da je 25% teritorija u BiH dovoljno za život Bošnjaka u BiH. Klasičan poziv za novi genocid nad Bošnjacima u RS-u, uz ponovno negiranje genocida u Srebrenici.

Pozivamo UN, EU na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama da odmah i neizostavno VOJNO osiguraju BiH u cilju prevencije genocida i novih Udruženih zločinačkih planova presuđenih pred MKSJ u Den Hagu. Svako oklijevanje ili kompromis sa zločinačkim politikama je uvod u novi rat i stradanja - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

federalna.ba/Onasa

Udruženje žrtava i svjedoka genocida
Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 08.07.2024 10:28
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Serge Brammertz pismo
0 14.06.2024 09:32
Serge Brammertz izvještaj Murat Tahirović Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 13.06.2024 09:27
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" NATO
0 30.04.2024 10:26
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje Pokret majke enklava Srebenica i Žepa rezolucija UN-a Srebrenica genocid
0 13.04.2024 19:32
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Valentin Ćorić
0 17.02.2024 09:19