Svake godine dolaziti u Potočare da bi se razumjelo koliko košta zaborav

Svake godine dolaziti u Potočare da bi se razumjelo koliko košta zaborav

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas u Potočarima da svako onaj ko preuzima bilo kakvu javnu funkciju ili se bavi bilo kakvim javnim poslom mora posjetiti ovo mjesto.

U izjavi za novinare nakon komemorativne sjednice upriličene povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, napomenuo je da se u Potočare treba dolaziti svake godine kako bi se razumjelo koliko košta ukoliko se zločin zaboravi.

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi kazala je da je u Potočare došla uime Vlade Kosova i premijera Aljbina Kurtija kako bi odala počast svim žrtvama u srebreničkom genocidu.

- Ne postoje riječi koje bih mogla izgovoriti. Ovdje je veliki bol i velika tuga - dodala je Redžepi izražavajući ponos jer je Parlament Kosova usvojio Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Naglasila je da je njena poruka, poruka mira i solidarnosti sa svima onima koji su izgubili svoje najmilije, istovremeno osuđujući sve zločince koji su zločine činili.

Poslije komemorativne sjednice uslijedio je vjerski program, a potom su u iskopane kabure na mezarju u Potočarima spušteni posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

federalna.ba/Fena

Potočari Srebrenica
Srebrenica skijalište Mladen Grujičić
0 01.12.2022 18:19
Fondacija CURE Fondacija za osnaživanje žena FWE Udruženje Sara-Srebrenica Srebrenica
0 24.11.2022 17:11