Šuvalić: Spajanje osnovnog i srednjeg obrazovanja u jedan propis stvoriti će mnoge probleme

Ovog utorka u političkim minutama Jutarnjeg programa FTV-a gostovao je Admir Šuvalić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture.

Sa gostom je razgovarala Aldijana Guhdija o prijedlogu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, šta Sindikat zamjera, šta nije dobro u ovom Zakonskom rješenju s obzirom na praksu, kako će srednje obrazovanje izgledati ukoliko se Zakon usvoji i da li srednje obrazovanje treba postati obavezno.

-Zakon o srednjem obrazovanju-

''Određene odrebe su zabrinjavajuće. Moram reći da donošenje ovakvog zakonskog akta nešto što je u suprotnosti sa ovim do sada. Postoji okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, sada se taj naziv mijenja. I ovaj prijedlog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi je samo prepisan od Hrvatske. To nije prihvatljivo za Sindikat srednjeg obrazovanja. Ministarstvo je zauzelo stav da to mora biti tako. Ako se učeniku o od 16 ili 17 desi da mora da izdržava svoju porodicu i da se zaposli, ovim novim zakonom to će njemu biti onemogućeno. Ako gledamo realno 80 do 90 posto djece koja završe osnovno obrazovanje upišu srednju školu. Nemamo podataka i analiza koje bi nam Ministarstvo moglo ponuditi da nam pokažu koliko to djece ne upiše srednju školu i koji su to razlozi. To doškolovavanje je dodatno opterećenje. Te osobe će naći lakši put i naći to usavršavanje negdje gdje je lakše'', kazao je.

-Vanredno školovanje-

''U ovom prijedlogu ne postoji dio za vanredno školovanje. Mi iz struke smatramo da u ovom Zakonu treba omogućiti određene izuzetke. Mnogo stvari treba popraviti. Spajanje osnovnog i srednjeg obrazovanja će stvoriti mnoge probleme i otežat će rad administrativnim radnicima. Koji je cilj spajanja zakona ako nema jedinstvenih rješenja. Goruće pitanje je svakako izbor direktora. Još jedna stvar koja se treba popraviti jeste da za sve što je obavezno, uvijek se mora propisati neki izuzetak jer ne mogu svi biti za sve obavezni. To je još jedna manjkavost. Ukoliko taj zakon bude usvojen mi ćemo se konsultovati sa pravnim timovima. Nama je raditi po onome što donese poslodavac. Svakako ćemo učiniti sve da zaštitimo naše radnike, a svakako ćemo ukazivati na sve negativne posljedice kada je u pitanju ovakvo zakonsko rješenje'', rekao je za kraj ovog razgovora Admir Šuvalić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture.

federalna.ba