Sutra mirovni pregovori između Armenije i Azerbejdžana u Washingtonu

Sutra mirovni pregovori između Armenije i Azerbejdžana u Washingtonu

Armenija i Azerbejdžan održaće novu rundu pregovora u Washingtonu u nedjelju kako bi pokušali da normalizuju odnose, rekao je u subotu portparol armenskog ministarstva vanjskih poslova.

Tenzije ponovo rastu između dvije zemlje zbog spornog regiona Nagorno-Karabaha, gdje su ruske mirovne snage raspoređene 2020. da okončaju rat, drugog zbog kojeg su se Armenija i Azerbejdžan borile oko enklave od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Planinska regija je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali naseljena uglavnom etničkim Armenima.

- Od 30. aprila ministar vanjskih poslova Armenije Ararat Mirzoyan boravit će u radnoj posjeti Washington DC-u. Zakazana je sljedeća runda razgovora o sporazumu o normalizaciji odnosa između Armenije i Azerbejdžana - kazala je glasnogovornica Ani Badalyan na zvaničnoj Facebook stranica.

Azerbejdžan nije odmah potvrdio sastanak.

Uprkos godinama pokušaja posredovanja između njih, Armenija i Azerbejdžan tek treba da postignu mirovni sporazum kojim bi se riješila otvorena pitanja kao što su demarkacija granica i vraćanje zarobljenika.

Azerbejdžan je prošle nedjelje postavio novi kontrolni punkt na putu za Karabah, koridor Lačin, u potezu koji je Armenija nazvala grubim kršenjem primirja iz 2020. godine.

federalna.ba/Fena

Armenija Azerbejdžan Washington
Portugal Fernando Santos Azerbejdžan
0 12.06.2024 10:43
krijumčarenje ljudima Granična policija Bosne i Hercegovine Azerbejdžan
0 20.05.2024 13:03
SAD Ekonomski forum jugoistočna Evropa Washington
0 19.05.2024 09:50
Željka Cvijanović Guliyev Vilayat Azerbejdžan
0 23.04.2024 17:43