Suljagić: Historija ima nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne uče

Suljagić: Historija ima nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne uče

"Geografija nestanka" naziv je knjige autora Emira Suljagića koja je predstavljena sinoć u brčanskom Domu Islahijeta u organizaciji BZK "Preporod" Brčko i Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice.  

Uz autora, o romanu je govorio profesor Filozofskog fakultetu u Sarajevu Vahidin Preljević.

Preljević je kazao da Emir Suljagić kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari čini jako puno da sjećanje na genocid ostane prisutno u našem kulturnom pamćenju, ali i da je njegov spisateljski rad izuzetan doprinos izgradnji kulture pamćenja u Bosni i Hercegovini.

- Prva Suljagićeva knjiga "Roman o Srebrenici" je jedno od najvažnijih djela književne memoaristike kod nas, a knjiga o kojoj večeras govorimo je na neki način preludij i nastavak te knjige. "Geografija nestanka" pisana je  stilom koji je rijedak u našoj književnosti i pulicistici. Naime, autor uspijeva objediniti  svoje subjektivno traumatično iskustvo  i, na neki način, objektivan pogled na to iskustvo. Ubijeđen sam da je Suljagićeva "Geografija nestanka" izuzetno važna knjiga koja će u vremenu pred nama predstavljati oslonac kojem ćemo se vraćati  uvijek kada budemo govorili o našoj prošlosti i našem odnosu prema prošlosti - ocijenio je Preljević.

Autor Emir Suljagić navodi da je njegova najnovija knjiga djelo o Srebrenici u ratu i o tome šta je od Srebrenice ostalo.

- Govorim o svijetu koji je postojao i koji je brutalno razoren u Srebrenici, o tome šta je od toga svijeta ostalo i kako živjeti sa tim krhotinama prošlosti. Knjigu preporučujem svima onima koji dijele iskustvo devedesetih, a mislim da će, prije svega, korespondirati  u velikoj mjeri sa iskustvom svih onih koji su ne samo preživjeli devedesete, već bili i predmet napada usmjerenog na biološki opstanak jedne grupe ljudi i cio jedan narod u ovoj zemlji.  Važno je pisati o tim iskustvima jer historija ima vrlo nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne pamte i koji je ne uče - podvukao je Suljagić.

Knjiga "Geografija nestanka" objavljena je u izdanju Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice a program predstavljanja u Brčkom vodila je članica brčanskog "Preporoda" Ayla Korajac.

federalna.ba

Emir Suljagić
Emir Suljagić Memorijalni centar Srebrenica-Potočari genocid Srebrenica
0 11.07.2022 10:10
Hajrudin Ćupurija Arhiv Federacije BiH Emir Suljagić
0 24.06.2022 16:58
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Emir Suljagić Srebrenica genocid
0 09.06.2022 21:45
Emir Suljagić sanacija Poljoprivredni magacin u Kravici
0 25.04.2022 14:24
Srebrenica Jadranka Kosor Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić
0 31.03.2022 18:45
Edin Ramić Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Memorijalni centar Emir Suljagić
0 09.01.2022 16:57