Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu "Dragan Spasojević i drugi"
(Izvor: Fena/Arhiv)

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu "Dragan Spasojević i drugi"

- Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu 'Dragan Spasojević i drugi', koja optužene Dragana Spasojevića, Vinka Radovića i Dragomira Vasića tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka d) i e), u vezi sa članom 31. pomaganje i članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH, a optuženi Petko Panić krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka k), e) i d) u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica ih između ostalog tereti da su u periodu od 30.5.1992. godine do 25.6.1992. godine, na području općine Zvornik, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) na području općine Zvornik te u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog muslimanskog stanovništva općine Zvornik, koji je trajao od 8.4.1992. godine pa najmanje do kraja augusta 1992. godine, znajući i za oružani sukob, ali i za širok i sistematičan napad te da njihove radnje čine dio tog napada, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Dalje je navedeno da su optuženi svjesno i voljno pomogli u pripremanju i učinjenju prisilnog preseljenja oko četiri hiljade muslimanskih civila s područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, a pojedini optuženi svjesno i voljno pomogli u nezakonitom zatvaranju oko 600 muškaraca civila muslimanske nacionalnosti sa istog područja a pritom njihovom razdvajanju psovali i tukli neke od razdvojenih civila šakama, nogama, kundacima pušaka i drugim podesnim predmetima te tražili da im predaju sav novac, zlato, vrijedne stvari i dokumente, dok su neidentifikovani srpski vojnici pojedine muslimanske civile prilikom razdvajanja i ubili, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

Dragan Spasojević Sud BiH optužnica