Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Zdravka Čvorića za silovanje u Zvorniku
(Izvor: AA/Arhiva)

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Zdravka Čvorića za silovanje u Zvorniku

 Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, bivšeg rezervnog policajca, koji se tereti da je u julu 1992. godine silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Diviču kod Zvornika.

Detektor je ranije objavio da se Čvorić tereti da je u svojstvu rezervnog policajca Stanice javne bezbjednosti Zvornik – krajem jula 1992., kao čuvar u zatvoru u objektu FK “Divič”, naoružan – nasilno izveo ženu bošnjačke nacionalnosti nad kojom je – oružjem i uz prijetnju za život oštećene – počinio silovanje u obližnjem objektu.

Nakon čega je, prema optužnici, naredio oštećenoj da se vrati u prostorije s ostalim zatvorenicima bošnjačke nacionalnosti s područja Zvornika i okolice, koji su tu nezakonito zatvoreni.

Osumnjičeni se tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, od kojih je jedan s mjerama zaštite, jednog stručnog vještaka te prilaganjem materijalnih dokaza.

Početkom maja ove godine Čvoriću je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Prema Tužilaštvu, Čvorić je državljanin Nizozemske, gdje je i nastanjen, navodi Detektor. 

federalna.ba/Fena

Zdravko Čvorić Sud BiH