videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Stranke i kandidati ne čekaju: Predizborne kampanje preuranjene

Dok je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u pripremi lokalnih izbora, stranke idu korak dalje. Izborna kampanja već je počela. Jasno je da je preuranjena. I kao takva - zakonom zabranjena, ali primjeri iz dana u dan pokazuju da, ipak, nije spriječena. Predviđena kazna do 4.000 maraka strankama i pojedincima nije prepreka.

Spotovi, slike, slogani. Stranke i pojedinci vrijeme ne gube. Predizborne kampanje očito spremne, a društvene mreže najkraći su put do glasača. Malo-pomalo, promocija u različitim oblicima se širi. I to preuranjeno i protivno Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. Prema tehničkim izmjenama ovog zakona, članom 7. predizborna kampanja počinje tek mjesec prije izbora i tačno toliko traje. Izuzetaka nema. Zato, CIK upozorava, ali i po potrebi reaguje:

“Očigledno, imamo na sceni masovnu zloupotrebu i društvenih mreža i online medija i elektronskih medija u vidu preuranjene kampanje i promoviranje programa političkih subjekata”, naglasila je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH.

Političari nestrpljivi. Do septembra s promocijom ne mogu čekati. Od klasičnih do novih primjera, kreativnost na djelu. Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH i lider stranke Snaga naroda, za ličnu i promociju stranke birao je pjesmu pažljivo pisanog teksta i pratećeg spota, u kome se, između ostalog, kaže:

"... Spremna armija Rame Isaka, vodi nas amanet čistog bajraka, čuvat će te, Bosno, Snaga naroda..."

A mogla bi biti spremna i kazna za preuranjenu kampanju. CIK je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak protiv ove stranke.

Brojne kazne su već spremne. Kako se oglašavaju, tako i CIK kazne dijeli. A kazne su do četiri hiljade maraka - u odnosu na način kršenja zakona. Taj ceh će platiti brojne stranke, poput SNSD-a, DNS-a, HNP-a, SDA. A pridružit će im se Narod i Pravda i Naša stranka. Obje iz istog razloga - preuranjena promocija putem društvenih mreža. No, stranke, čini se, nisu škrte i ne žale platiti nekoliko hiljada maraka da bi, ipak, došli do cilja.

“3.500-4.000 KM za većinu građana nije beznačajna cifra, ali za one koji se sankcionišu to je beznačajno. To je sitan novac. Oni imaju dovoljno, sve će platiti. Kad se ministar hvali da vozi auto od 500.000 KM u državi gdje je 25% ljudi na ivici egzistencije, ne treba nas ništa čuditi”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

“Rekao bih da im se isplati s obzirom na to da to konstantno rade i da ne vidimo neki napredak u tom pogledu, čast izuzecima. Imamo političke partije koje to gotovo nikada ne rade i imamo partije koje redovno vidimo u izvještajima CIK-a kada objave informaciju da su nekoga kaznili”, ističe Dalio Sijah, urednik portala Istinomjer.

Funkcije i udobne fotelje vlasti koje donose privilegije i veliku moć, najviši su cilj bh. političara. Pa se kampanja vodi na više frontova i svim sredstvima.

“Dodatni problem je korištenje javnih resursa u promovisanju određenih političkih opcija, a to će sada sigurno biti slučaj i tokom kampanje za lokalne izbore, gdje će se otvarati ceste, započinjati veliki infrastrukturni projekti , a sve u svrhu promocije određenih kandidata”, dodaje Sijah.

Da bi se neposlušnim političarima konačno stalo ukraj i zaustavili svi nezakoniti pokušaji prikupljanja glasova i dolaska do vlasti, neophodne su konkretnije sankcije od novčanih. Postojeći zakon, pa čak i izmijenjen, ne može odgovoriti na viđene primjere.

“Ukoliko se u ovoj preuranjenoj izbornoj kampanji tri puta sankcioniše za istu povredu Izbornog zakona, treba predložiti izmjene zakona gdje će se njima poništiti ovjera za učešće na izborima”, smatra Šehić.

Do tada, kampanja prije kampanje. Javno uglavnom indirektno, a iza paravana lobiranje konkretno i direktno jer za bh. političare u njihovom vremenu i prostoru preuranjeno ne postoji. Samo potrebno i korisno.

federalna.ba

CIK BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine SNSD CIK BiH Službeni list
0 19.07.2024 10:29
CIK BiH birači izvan BiH rok
0 16.07.2024 10:22
CIK BiH mandati Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 15.07.2024 15:13
CIK BiH Snaga naroda Ramo Isak HDZ BIH PDP Laburistička stranka
0 09.07.2024 19:04
CIK BiH liste kandidati
0 09.07.2024 09:35