Strahuje se da se osam indonezijskih ribara utopilo kod australske obale, 11 spašeno
(Izvor: ABC News/Australian Martime Safety Autorithy)

Strahuje se da se osam indonezijskih ribara utopilo kod australske obale, 11 spašeno

Strahuje se da se osam indonezijskih ribara utopilo, a 11 ih je spašeno nakon što su proveli šest dana bez hrane i vode na otoku bez vegetacije u blizini sjeverozapadne australske obale nakon snažnog tropskog ciklona, saopćile su vlasti u srijedu.

Dva primitivna drvena indonezijska ribarska broda zatekla su se na putu ciklona Ilsa, koji je stigao do kopna u petak, kao najsnažnija oluja u Australiji u osam godina, s naletima vjetra od rekordnih 289 kilometara na sat.

Jedan od brodova, Putri Jaya, potonuo je u "ekstremnim vremenskim uvjetima" 11. ili 12. aprila dok je Ilsa dobijala na snazi iznad Indijskog okeana i kretala se prema obali, navela je australska uprava za pomorsku sigurnost u saopćenju, pozivajući se na izjave preživjelih.

Drugi brod, Express 1, nasukao se s deset muškaraca u ranim jutarnjim satima 12. aprila na otoku Bedwell, pješčanom izbočenju oko 300 kilometara zapadno od australskog obalnog turističkog grada Broomea, saopćile su vlasti. Jedini poznati preživjeli s Putri Jaye proveo je 30 sati u vodi prije nego što se isplivao na obalu na istom otoku, navodi se u saopćenju.

- Svi su ostali (na otoku Bedwell) šest dana bez hrane i vode prije nego što su spašeni u ponedjeljak navečer - saopćili su nadležni.

Preživjeli Putri Jaya koristio je kanister goriva kako bi ostao plutati na moru, rekli su indonezijski dužnosnici za Australian Broadcasting Corp.

Preživjele su u ponedjeljak primjetile australske granične snage, koje patroliraju sjevernim prilazima Australije zbog krijumčarenja i drugih ilegalnih aktivnosti, iz aviona u rutinskoj misiji nadzora.

Spasilački helikopter sa sjedištem u Broomeu bio je raspoređen i ukrcao je 11 ljudi po slabom svjetlu.

Gordon Watt, menadžer u dobavljaču helikoptera PHI Aviation, kazao je da posada spasilačkog helikoptera nije uspjela sletjeti na pijesak.

Preživjeli su odvedeni u bolnicu Broome, gdje su granične snage u saopćenju objavile da su "dobrog zdravlja uprkos mukama kroz koj su prošli".

Oni su iz Broomea prebačeni u sjeverni grad Darwin odakle će biti vraćeni u Indoneziju, navodi se u saopćenju i dodaje se da su indonezijske vlasti obaviještene.

- Ovaj incident naglašava opasnosti poduzimanja putovanja u malim čamcima neprikladnim za nemirno more i nepovoljne vremenske prilike, a oboje je uobičajeno u sjevernim vodama Australije - naglašava  se u saopćenju.

Australska uprava za pomorsku sigurnost, koja upravlja potragama i spašavanjima u australskim vodama, nije odmah odgovorila u srijedu na pitanje da li je bilo potrage za drugim potencijalno preživjelima.

Otok Bedwell dio je Rowley Shoalsa, grupe od tri koralna grebena.

Očekuje se da će nestali indonezijski ribari biti jedini smrtno stradali od Ilse, koja je bila najveća kategorija pet ciklona kada je prešla obalu regije Pilbara u državi Zapadna Australija jugozapadno od Broomea.

Udar od 289 kilometara na sat zabilježen na otoku u blizini obale Pilbare i bio je najbrži koji je oprema australskog meteorološkog ureda ikada zabilježila u zemlji. Iako su očitanja preliminarna i zahtijevaju daljnju analizu, ured je u utorak saopćio da je potukla prethodni rekord od 267 kilometara na sat koji je postavio ciklon Vance na obali Pilbare 1999. godine, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

utapanje
migranti utapanje Agencija za osnovna prava Evropske unije
0 06.07.2023 10:48
Jablaničko jezero utapanje
0 05.07.2023 22:41
Ryan Mallett utapanje
0 28.06.2023 09:53
GSS Novi Grad žena nesreća utapanje Miljacka
0 19.01.2023 08:06