Stopa inflacije u Japanu skočila na najviši nivo od 1981. godine
(Izvor: Getty Images)

Stopa inflacije u Japanu skočila na najviši nivo od 1981. godine

Stopa inflacije u Japanu skočila je na najviši nivo u posljednju 41 godinu jer preduzeća dijele više troškove sa svojim klijentima. 

Osnovne potrošačke cijene u prošlom mjesecu porasle su za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, dvostruko više od ciljane razine Banke Japana.

To vrši dodatni pritisak na centralnu banku da podigne svoje kamatne stope kako bi pomogla u smanjenju rastućih troškova života.

Ove sedmice Banka Japana je iznenadila ulagače objavom da će zadržati stope blizu nule, uprkos rastućim cijenama svega, od hrane do goriva, navodi BBC.

- Proizvođačke cijene već neko vrijeme rastu mnogo bržim tempom nego potrošačke cijene, ali sada kompanije te troškove prebacuju na potrošače - rekao je za BBC Damian Thong, voditelj istraživanja kapitala u Japanu u Macquarie Group.

Rekao je da vjeruje da će Banka Japana na kraju okončati svoju politiku negativnih kamatnih stopa.

Proizvođačke cijene su mjera inflacije na veleprodajnom nivou, dok potrošačke cijene odražavaju koliko kućanstva plaćaju za robu i usluge.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da je inflacija u Japanu na najvišoj razini od 1981. godine, te da je deveti mjesec zaredom iznad cilja centralne banke od dva posto.

Čak i nakon skoka cijena, Japan i dalje ima jednu od najnižih stopa inflacije na svijetu.

federalna.ba/Fena

Japan inflacija