videoprilog Merile Dizdarević (Dnevnik 2)

Rusija finansirala Dodikovu predizbornu kampanju 2018. godine

Američka vlada ima pouzdane podatke da je Rusija u tajnosti finansirala političke stranke u više od deset zemalja, od 2014. do danas. A među njima i Milorada Dodika, tačnije njegovu preizbornu kampanju 2018. godine. Ruski novac stizao je i do crnogorske političke koalicije Demokratski front, a američki obavještajni podaci kažu - to je vrh ledenog brijega. U pokušaju da utječu na izbore u više od dvadeset zemalja širom svijeta, Rusija je izdvojila oko 300 miliona dolara.

Političke stranke prikriveno su, navodno, sredstva dobijali u gotovini, u vidu donacija koristeći pri tome posrednike kao šo su sigurnosne službe i oligarsi, kojima je Dodik godinama unazad omogućavo unosne poslove u RS-u. 

Obavještajni podaci američkih službi ozvaničili su da je Milorad Dodik ruski igrač kojem su 2018. godine tajno finansirali predizbornu kampanju:

"Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti od 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke, stvorivši nejednake uslove za opozicione stranke", navodi izvor VOA.

Konstantin Malofejev ruski je oligarh blizak Putinu, ali i Miloradu Dodiku. Označen je kao glavni finansijer separatista u Ukrajini i među prvima se zbog toga našao na udaru američkog pravposuđa. Dovodi se u vezu s pokušajem državnog udara u Crnoj Gori, a OSA ga je 2018. proglasila opasnim po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, zabranivši mu ulazak. 

"Ono što Rusija radi širom svijeta, u smislu svog izbornog miješanja, također je napad na suverenitet, pokušaj da se ukine sposobnost ljudi širom svijeta da izaberu vladu za koju smatraju da je najbolja da ih predstavlja, njihove interese i vrijednosti", naglašava glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Za Američku ambasadu u Bosni i Hercegovini ruski prikriveni utjecaj je glavni izazov. A bit će ga jer Rusija planira potrošiti dodatne milione na širenje svog utjecaja da bi umanjili štetu zbog sankcija nakon agresije na Ukrajinu. Da su Rusi novcem utjecali na izbore u Bosni i Hercegovini, sada je i zvanično - no upitno je kako tome stati u kraj i sankcionisati zloupotrebe, stava su Dodikovi politički oponenti. 

"Ukoliko je SNSD ta politička organizcija koja je primala direktno novac ili donacije, mislim da to nije dozvoljeno, po našem zakonodavstvu za to mora da odgovara, a s druge strane mislim da je u političkom smislu potpuno neprihvatljivo", kazao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

"Dodik je na čelu jedne političke grupacije koja provodi projekt 'srpski svet', odnosno 'ruski svet', čime se dovodi do mnogo jačeg ruskog uticaja Ruske Federcije u Bosni i Hercegovini i na prostoru Balkana. Prema tome, finasiranje određenih političkih stranaka da prođu željeni politički subjekti u Bosni i Hercegovini koji bi provodili politiku ne samo Srbije nego i Ruske Federacije je očigledna stvar", naglašava Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu BiH.

"Svi oni koji smatraju da je regija Balkana nezanimljiva u geopolitičkom smislu - nisu u pravu. Vidite da se preko naše regije, prije svega preko Crne Gore, prelamaju veliki utjecaji i da Rusija želi ostvariti značajan utjecaj na ove dvije države i to je za nas ozbiljno sigurnosno pitanje", ističe zastupnik u Zastupničkom domu BiH Saša Magazinović.

Nije poznato jesu li i bh. službe dobile obavijest o tome da li je i u kojem iznosu ruski novac stigao do Dodika, ali je izvjesno da on dosljedno provodi plan destabilizacije i rušenja države Bosne i Hercegovine, a i već naredne sedmice ide na sastanak s Putinom.

federalna.ba

State Department Rusija finansiranje Milorad Dodik
razmjena zarobljenika Ukrajina Rusija
0 06.12.2022 15:42
Tirana Milorad Dodik Aleksandar Vučić Denis Bećirović Žarko Papić
0 05.12.2022 19:47