State Department pozdravio sporazum između Kosova i Srbije
(Izvor: AA)

State Department pozdravio sporazum između Kosova i Srbije

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju sporazum postignut između Kosova i Srbije o mjerama za izbjegavanje dalje eskalacije tenzija.

U saopštenju se pozdravlja i dogovor dvije zemlje da se u potpunosti i hitno koncentrišu na normalizaciju odnosa pod okriljem dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

“Pozdravljamo odluku strana da interese svih svojih ljudi stave u prvi plan u donošenju odluka i preduzmu korake da poboljšaju svakodnevni život svojih građana. Dvije strane su napravile ogroman korak napred, uz pomoć EU, ka osiguranju mira i stabilnosti u cijelom regionu. Sjedinjene Države pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa”, ističe se iz State Departmenta.

Dodaje se da Sjedinjene Države podržavaju dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti Srbije i Kosova.

Prethodno se specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zahvalio glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na njihovom konstruktivnom angažmanu, kao i “State Departmentu i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocjenjivoj podršci”.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani takođe je zahvalila Vladi SAD-a i američkom ambasadoru Jeffu Hovenieru na njihovom aktivnom učešću u postizanju dogovora u Briselu o registarskim tablicama.

"Njihova podrška procesu dijaloga Kosova i Srbiji je neophodna. Kosovo je zahvalno", navela je Osmani na Twiteru.

I specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a i šefica UNMIK-a Karolin Zijade pozdravila je dogovor postignut u Briselu o mjerama za deeskalaciju tenzija, koji bi trebao da vrati fokus na prijeko potrebnu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

“Ovo je omogućeno zahvaljujući odgovornom pristupu obje strane i njihovoj posvećenosti dijalogu uz posredovanje EU”, navela je ona.

Zijade je pohvalila napore međunarodnih partnera da održe stabilnost i osiguraju mir.

Prema dogovoru koji je postignut u Briselu Srbija prestaje da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a Kosovo obustavlja dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Srpska lista je pozdravila dogovor, koji je postignut sinoć u Briselu, čime je, kako navode iz te partije kosovskih Srba, potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi i neće biti oduzimanja vozila, niti će se pisati kazne građanima koji posjeduju vozila sa starim srpskim tablicama.

Isticao je danas rok od 48 sati, koliko je pomjeren na zahtjev američkog ambasadora na Kosovu Hoveniera, za početak izricanja novčanih kazni za vozila koja nisu preregistrovana sa starih srbijanskih na RKS tablice.

federalna.ba/AA

State Department Kosovo Srbija
Srbija Hrvatska FIFA
0 07.12.2022 19:25
Brazil Švicarska Srbija Kamerun Svjetsko nogometno prvenstvo
0 02.12.2022 23:23
Svjetsko nogometno prvenstvo Srbija Švicarska
0 02.12.2022 22:23