Šta (će) je nama menstrualno siromaštvo?

Šta (će) je nama menstrualno siromaštvo?

U sjeni ratnih dešavanja u Ukrajini, posljednjih dana mnogi događaji prolaze sa mnogo manjom medijskom pažnjom nego ranije. Što je složićemo se, apsolutno razumljivo. Mnogi će reći da je recimo kriza sa pandemijom koronavirusa skoro pa nestala s naslovnica, portala i medijskog prostora uopće. Jedan od takvih događaja, baš kao i poruka koji taj dan nosi bio je i Međunarodni dan žena. Još manju pažnju tog dana privukla je čestitka premijera Kantona Sarajevo, Edina Forte koji je tada između ostalog najavio i borbu protiv menstrualnog siromaštva i uvođenje besplatnih uložaka i higijenskih postrepština za srednjoškolke ovog kantona. Iako ova najava premijera Forte nije imala dovoljnu pažnju u medijima, ona je itekako ostala zabilježena na društvenim mrežama i naišla je na, nažalost ne tako iznenađujuću, osudu mnogih pojedinaca u ovom dijelu BiH.

Neke je ova najava toliko iznenadila da su iskoristili i svoje mjesto federalnog zastupnika kako bi ovu ideju najblaže rečeno ismijali i kritkovali. I to ne samo premijera KS, već i članove stranke iz koje dolazi jer kako je navedeno, ako je suditi po najavljenoj borbi protiv menstrualnog siromaštva od strane njihovog predsjednika, onda ni oni (logično) pojma nemaju o ekonomiji uopće, ali ni krizi koja neminovno sljeduje.

 

Pa da vidimo, ko je to, šta je to menstrualno siromaštvo, da prostiš?

Procjenjuje se da 1,9 milijardi ljudi širom svijeta ima menstruaciju — gotovo četvrtina svjetske populacije. Ipak, za mnoge od ovih osoba dobijanje menstruacije svaki mjesec predstavlja ogroman teret zbog fenomena poznatog kao menstrualno siromaštvo. Prema američkoj Asocijaciji zdravlja žena, siromaštvo tokom tog razdoblja definira se kao "neadekvatan pristup potrepštinama za menstrualnu higijenu i obrazovanju, uključujući, ali ne ograničavajući se na sanitarne proizvode, pranje i upravljanje otpadom." Od osoba koje imaju menstruaciju, njih barem najmanje 500 miliona doživi razdoblje menstralnog siromaštva svaki mjesec.

U zemljama poput Libanona, gdje se sanitarni proizvodi uglavnom uvoze i gdje je ogromna ekonomska kriza, ti proizvodi mogu biti šokantno skupi. Od nedavnog pada libanonske valute cijena sanitarnih proizvoda porasla je za nevjerovatnih 500%.

U studiji provedenoj u ruralnoj zapadnoj Keniji, gdje 63% stanovništva živi s manje od jednog dolara dnevno, 10% djevojaka u dobi od 15 godina ili mlađih izjavilo je da su imale plaćene spolne odnose samo kako bi mogle priuštiti uloške.

Društvena stigma oko menstruacije također je odigrala veliku ulogu u povećanju menstrualnog siromaštva. Na primjer, u Indiji je uobičajeno da se žene tokom menstruacije smatraju “nečistima” zbog čega je ženama s menstruacijom često zabranjen ulazak u kuhinje, sudjelovanje u molitvi i dodirivanje svetih knjiga.

Kao i u gotovo svakoj drugoj zemlji na svijetu, menstruacijsko siromaštvo je također prisutno u Sjedinjenim Državama. Istraživanje koje je provela tvrtka Always, pokazala je da je 1 od 5 djevojaka u Sjedinjenim Državama izjavila da je izostala iz škole jer nije imala pristup menstrualnim higijenskim proizvodima. Uprkos stvarnosti da djeca izostaju iz škole zbog menstrualnog siromaštva, samo četiri države u Sjedinjenim Državama imaju zakone koji nalažu javnim školama da djevojkama osiguravaju proizvode za menstruaciju.

Škotska je 2018. postala prva zemlja na svijetu koja je učinila proizvode za menstrualnu higijenu besplatnom za sve učenike. Engleska je slijedila taj primjer ubrzo nakon toga, 2020. godine, kada je britansko ministarstvo obrazovanja finansiralo program koji je također učinio proizvode za menstrualnu higijenu besplatnim za sve studente. Kasnije 2020. godine, Škotska je zapravo proširila svoje zakonodavstvo kako bi ove proizvode učinila besplatnim za svakoga ko ih treba.

Dakle, da rezimiramo, menstrualno siromaštvo je oblik siromaštva koje doživljavaju djevojčice, djevojke, žene širom planete. Nije to nikakva nova terminologija ili nešto što je neko sasvim slučajno ili čak iz neznanja ili hira izmislio. Niti je menstrualni ciklus svake žene ili djevojčice tabu i stub srama koji treba zaobići. Stoga je posve bespotrebno dalje obrazlagati i objašnjavati koliko je u krajnjem slučaju primitivno ideju borbe protiv toga ismijavati i sa sarkazmom komentirati. Međutim, ako uzmemo u obzir da živimo u zemlji gdje se još uvijek u mnogim njenim krajevima (mnogo više nego što bi mogli pretpostaviti), kupovina uložaka smatra sramnim činom, te se paket Alwaysa ili Libressea stavlja u fišek i tako potajno iznosi iz radnje, ništa drugo nismo mogli ni očekivati.

federalna.ba

menstrualno siromaštvo borba KS Svijet
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 08.08.2022 10:13
pandemija koronavirus Covid19 virus Svijet
0 01.08.2022 10:20
Svijet bogatstvo
0 26.07.2022 12:15
G20 hrana Svijet Janet Yellen
0 16.07.2022 20:41
policija KS HNK Sarajevo Neum
0 12.07.2022 18:46