Srbija: Zahtjevi za uklanjanje grafita posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću
(Izvor: Screenshot/AA)

Srbija: Zahtjevi za uklanjanje grafita posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predala je 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i općina u Srbiji tražeći da se uklone murali i grafiti koji slave nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, osuđenog u Den Haagu za ratne zločine, priopćila je u ponedjeljak ova nevladina udruga.

U priopćenju Inicijative mladih se navodi da komunalne službe gradova i općina imaju "zakonsku obvezu očistiti fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, poput znaka 'Z' ", pod kojim nastupaju ruske snage u invaziji na Ukrajinu.

Tih 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Mladiću uslijedilo je na temelju informacija preko 120 građana iz cijele Srbije koje je Inicijativa dobila tijekom kampanje "Da istina više ne kasni", u kojoj su murali na ulicama mapirani od rujna do prosinca 2022. godine.

Od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 ih je na teritoriju Beograda, što "pokazuje organizirani i masovni odgovor nasilničkih skupina na zahtjev Inicijative da se ukloni mural Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u središnjoj beogradskoj općini Vračar", ocjenjuje u priopćenju YIHR.

Inicijativa je pozvala komunalne službe srbijanske prijestolnice i središnje beogradske općine Vračar da akciju čišćenja murala posvećenih Ratku Mladiću simbolički počnu upravo od tih dviju ulica gdje se, jedan uz drugog, nalaze mural Ratku Mladiću i četničkom zapovjedniku iz 2. svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

"Njihovo postojanje, odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje poštuje li se u Srbiji zakon ili zločin", poručila je u priopćenju Inicijativa mladih, koja je ustvrdila da murali i grafiti u kojima se "romantizira rat ili ratni zločinci" nastaju kao posljedica "slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države", prenosi Hina.

federalna.ba/Fena

Srbija grafiti
Gordan Grlić Radman Srbija Hrvatska protestna nota Aleksandar Vučić
0 25.02.2024 16:48
Marš solidarnosti sa Ukrajinom Srbija Ukrajina
0 24.02.2024 21:22
Srbija Elena Koposova Rusija
0 23.02.2024 21:37
migranti Srbija Sjeverna Makedonija
0 22.02.2024 08:01