Španija: Grupe za zaštitu prava životinja traže to i za lovačke pse

Španija: Grupe za zaštitu prava životinja traže to i za lovačke pse

Grupe za zaštitu prava životinja i vlasnici prodavnica kućnih ljubimaca danas su - svako iz svojih razloga - protestovali zbog prijedloga novog zakona o dobrobiti životinja kojim su, na zahtjev lovaca, iz zakona isključeni lovački psi.

Hiljade demonstranata su u glavnom Madridu i još desetak gradova protestovale pod sloganom "Isti psi, isti zakon".

Demonstranti su pozvali državu da i lovačke pse obuhvati zakonom o zaštiti životinja koji podiže kazne za zlostavljanje životinja na 200.000 eura i uvodi moguće kazne od dvije godine zatvora za počinioce najtežih djela.

Pažnju javnosti privuklo je to što hiljade hrtova bude napušteno kada se završi lovna sezona tokom koje se koriste za lov na zečeve i fazane.

Portparol platforme "Zabrana lova" David Rubio rekao je da Španija nije samo jedina preostala država u Evropi koja dozvoljava da obučeni psi po komandi sami love divlje životinje, već je i rekorder po broju napuštenih pasa.

S druge strane, protiv prijedloga zakona o dobrobiti životinja su protestvali i vlasnici prodavnica kućnih ljubimaca. Oni smatraju da će biti primorani da zatvore svoje radnje pošto budući propis samo licenciranim odgajivačima dozvoljava da prodaju mačke, pse i feretke. Hiljade radnih mjesta će, kažu, biti izgubljene, a crno tržište kućnih ljubimaca i egzotičnih životinja će rasti.

federalna.ba/Beta

Španija