videoprilog Indira Karić i Lejla Aganović (Federacija danas)

"Snimak koncerta uvijek ostaje snimak"

Život na čekanju - tako bi se mogla nazvati naša svakodnevica u doba pandemije, koja se negativno odrazila na cijelo društvo, mijenjajući i prilike u oblasti kulture. Kakva je trenutno njena pozicija i može li umjetnost dugoročno opstati bez živog kontakta sa publikom, s obzirom na to da su brojni festivali, događaji i projekti odgođeni ili preseljeni na društvene mreže i online platforme? Šta čeka kulturu nakon koronakrize?

Nakon prvobitnog šoka uslijed poraznih koronastatistika i zatvaranja vrata za posjetioce, kulturni djelatnici su osmislili način kako doći do publike. Tako smo u vrijeme lockdowna iz udobnosti doma mogli uživati u brojnim online umjetničkim sadržajima, a epidemiološke mjere diktirale su i otkazivanje već etabliranih festivala širom svijeta, poput filmskog festivala u Cannesu ili regionalne teatarske smotre Dana Jurislava Korenića u organizaciji sarajevskog Kamernog teatra 55.

“To je vrlo čudna atmosfera. S jedne strane je ogromna želja da se radi, da se ne posustane, da uradimo to, jer to je ono što mi jesmo - mi ne znamo i nećemo drugačije. A opet, s druge strane, strah, odgovornost, kako to uraditi, kako izaći pred publiku”, kaže Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55.

Uvjetima pandemije prilagodile su se i najprestižnije bh. manifestacije koje imaju značajnu ulogu u razvoju turističkih potencijala ove zemlje. Sarajevo Film Festival kreirao je vlastitu online platformu, a Internacionalni teatarski festival MESS svoje ambijentalne programe realizirao tokom cijele godine. Pandemija je posebno uzdrmala oblast umjetničke muzike, s posljedicom brojnih problema i gorućih pitanja kako dalje - jer online nije isto što i živi kontakt s publikom koji od trenutka pravi čaroliju i iskustvo za pamćenje.

Prof. dr. Ališer Sijarić, dekan Muzičke akademije u Sarajevu, objašnjava: “Snimak koncerta uvijek ostaje snimak. On je više dokument nego umjetničko djelo. Dakle, on nam daje informaciju o tome. Međutim, potpunu informaciju možete doživjeti tek ako ste tu, tek ako ste prisutni”.

“Jako su zakinuti svi umjetnici u pozorištima jer od velikih planova koje BNP Zenica je imalo u 2020., nešto smo uspjeli organizirati, ali najvećim dijelom ne”, podsjeća Miroljub Mijatović, direktor BNP-a Zenica.

Pandemija je, također, do kraja razotkrila sve probleme koji se godinama nakupljaju u oblasti kulture. Minorna budžetska izdvajanja i nedostatak kadrova upućuju na apsolutno odsustvo kulturne strategije. Zbog toga i nema jasne granice između onoga šta je šund, a šta neprocjenjivo vrijedna kulturna i umjetnička baština ove zemlje.

“Ako neko već nije informiran ili nema elementarnog znanja u vezi s onim čim se bavi, onda treba da poštuje dugogodišnjost, tradiciju i, na kraju krajeva, internacionalno priznanje i ugled koji te manifestacije, događaji, institucije ili pojedinci imaju pa da s određenom rezervom provode svoje nakane, a ne da režu kako nijima padne napamet”, ističe Edin Zupčević, direktor Jazz Festa Sarajevo.

Sijarić navodi kako se neke stvari mogu pripisati pandemiji, ali hroničan nedostatak ikakvog sistema finansiranja kulture je nešto s čim pandemija nema veze: “To je već višedecenijski problem. A sa ne pominjem problem infrastrukture - Sarajevo je jedini grad u Evropi koji nema koncertnu salu”.

Ne govorimo više o negativnom kontekstu festivalizacije kulture već o njenom pukom preživljavanju do kraja i nakon koronakrize. To, između ostalog, otvara i stari problem nedostatka sposobnog menadžmenta nasuprot politički podobnih autoriteta koji neznanjem i lopatom prave rezove i donose odluke, ne razumijevajući profinjenu misiju umjetnosti - da nas spašava od primitivizma i pomjera granice slobode.

federalna.ba

koronavirus kultura
žrtve koronavirus Covid19 Francuska pandemija virus policijski sat mjere epidemiološke mjere mjere kretanja mjere ograničenja
0 16.01.2021 21:36
žrtve koronavirus Covid19 Francuska policijski sat mjere pandemija virus Jean Castex
0 16.01.2021 18:51
vakcine koronavirus Federalni radio
0 16.01.2021 17:53
Rusija Covid19 koronavirus vakcina
0 16.01.2021 15:11
BiH Brčko Covid19 koronavirus
0 16.01.2021 14:16