videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Smjena 121 direktora osnovne i srednje škole u TK bila je neustavna

Smjena 121 direktora osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona u maju prošle godine bila je neustavna i nezakonita, ocijenio je Ustavni sud Federacije BiH. Na to je tadašnja opozicija, a današnja pozicija u Skupštini Tuzlanskog kantona upozoravala, ali izmjene zakona sa spornim amandmanima su voljom zastupnika tadašnje većine koju su činili SDP, PDA, SBB i Naša stranka usvojene. Školski odbori i direktori su smijenjeni. Uslijedile su tužbe i sudski procesi. Danas se postavlja pitanje ko će odgovarati?

Prošle godine u maju su predloženi amandmani čijim usvajanjem je prestao mandat svim članovima školskih odbora, kao i svim direktorima osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. Amandmani nisu bili sastavni dio zakona koje je predložilo resorno ministarstvo, niti su prošli zakonadavno-pravnu komisiju i kao takvi nisu mogli biti podneseni u tom trenutku. Ali jesu. Voljom tadašnje skupštinske većine.

„Realni amandmani, s obzirom da svaki poslanik u Skupštini TK ima pravo da predloži amandmane na izmjene i dopune zakona“, govorio je predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK,  Senad Alić u maju 2021.

Sanel Mumić, koji je obavljao funkciju direktora Osnovne škole Dubrave i kojem su u trenutku smjene do isteka mandata ostale tri godine.

„Ja vjerujem da će ovdje preovladati razum, demokratija a ovo će proizvesti određene posljedice kada je u pitanju Budžet TK, jer će uslijediti sasvim sigurno brojne tužbe“, kazao je on prošle godine.

I uslijedile su. A ova priča je i dodatno zakomplikovana.

”Ovi direktori sada što su radili, oni su na nelegalan način ostvarili imovinsku dobit s jedne strane, a s druge strane oni koji su smijenjeni nezakonito odnosno neustavnom odredbom su izgubili”, smatra Boris Krešić, profesor na Pravnom fakultetu i zastupnik DF-a u Skupštini TK.

Na ovu situaciju su zastupnici SDA, SD-a, DF-a ranije upozoravali.

”Ovo je dobra pouka svim budućim ljudima koji dolaze na vlast i koji misle da sve mogu raditi da uvijek postoji instance koja će ih spriječiti u tome”, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

I sada dolazimo do pitanja odgovornosti. Svake druge, pa i one krivične i materijalne. Zastupnici u skupštinskim klupama imaju imunitet od krivičnog gonjenja. Ministri i članovi Vlade nemaju. Oni polažu zakletvu pred građanima da će raditi u skladu sa ustavom i zakonima. No, koji pojedinac ili institucija je odgovorna za smjene i ko će i hoće li na kraju odgovarati?

”Jedna je Ministarstvo obrazovanja Tuzlanskog kantona, druga je Vlada Tuzlanskog kantona a treće, onaj koji bi trebao sve to da nadgleda i da utvrdi ima li krivične i materijalne odgovornosti je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona”, kazao nam je Boris Krešić, profesor na Pravnom fakultetu i zastupnik DF-a u Skupštini TK.

Ono što je izvjesno je da su sudski procesi koji bi mogli završiti višemilionskim odštetama iz Budžeta u toku. To će na kraju platiti građani.

federalna.ba

profesori direktori smjene
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona smjena smjene
0 05.08.2022 17:59
smjene Javne ustanove i preduzeća TK
0 14.06.2021 15:56
Vlada TK smjene institucije
0 25.05.2021 22:19
škole TK direktori smjene
0 06.05.2021 15:30
Filozofski fakultet profesori Borba za život podrška
0 09.04.2021 17:49