Smailbegović za FR: Kompanije ne mogu širiti svoje kapacitete u BiH, što je veoma opasno

Razgovarala: Aida Hasanbegović

O fiskalnim zakonima koji trebaju rasteretiti privredu, problemima s dobijanjem radnih dozvola za strane radnike, električnoj energiji koja će, prema najavama, od 2024. godine za privredu biti skuplja, za Federalni radio govori Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

„Mi smo napravili analizu na osnovu koje bi Elektroprivreda, povećanjem cijene električne energije za privredna društva, u 2024. godini inkasirala između 25 i 30 miliona KM, što znači da će računi električne energije za značajan dio malih preduzeća biti povećani za oko 25 posto. Kada se Zakon o električnoj energiji donosio, nismo imali velikih zamjerki, smatrali smo da je korektno da se ujednače cijene energije kada se radi o privredi, odnosno velikim i malim kompanijama. Taj novac koji će Elektroprivreda dodatno dobiti u 2024. godini je sasvim korektan iznos i smatram da ne treba daljnje povećanje cijena električne energije prema kompanijama“, naglašava Smailbegović.

ELEKTROPRIVREDA BiH U VELIKIM PROBLEMIMA, TREBA SISTEMSKO RJEŠENJE

„Međutim, povećanjem cijene električne energije za privredna društva u FBiH, žele se riješiti nagomilani problemi u poslovanju Elektroprivrede BiH. Elektroprivreda ima ozbiljan minus, dugogodišnje probleme sa rudnicima, problem koji se provlači kroz sve poslijeratne vlade. Potrebno je sistemsko, dugoročno rješenje, ali oni ne rade ništa osim što dižu prihode privredi, što će u konačnici platiti građani kroz cijene proizvoda i usluga, ili će oslabiti konkurentnost bh. kompanija koje su izvozno orijentirane“, kaže Smailbegović. Također, navodi da je električna energija resurs s kojim BiH raspolaže i koji je dugo vremena bio konkurentska prednost.

„Ovo društvo električnu energiju ne smije posmatrati kao klasičnu robu koju će prodati po što većoj tržišnoj cijeni. Električna energija je resurs koji je u službi privrede i građana ove države“, smatra predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH. Upozorio je poslodavce da ne potpisuju ugovore sa Elektroprivredom BiH dok Vlada Federacije ne izađe s odlukom o cijeni električne energije.

„Imali smo jedan krug razgovora, očekujemo tokom ove sedmice finalne razgovore. Još uvijek je razuman rok da se potpišu novi ugovori, očekujem to u narednih desetak dana. Sve poslije bio bi problem, kako za Elektroprivredu, tako i poslodavce.“ Smailbegović je podsjetio da Elektroprivreda i kompanije moraju predvidjeti i usvojiti svoje biznis planove za narednu godinu.

SEDAM GODINA SE GOVORI O RASTEREĆENJU PRIVREDE, NIŠTA SE NIJE DOGODILO, IDUĆA GODINA JE DEFINITIVNO IZGUBLJENA ZA PRIVREDU

„Godine 2016. kao Udruženje poslodavaca BiH, zajednički sa Federalnom vladom, radili smo prve kalkulacije za smanjenje doprinosa i parafiskalnih nameta. Ništa se od tada nije uradilo na realizaciji. Imamo medijske najave da su zakoni pripremljeni i spremni na usvajanje, ali od optimističnih najava aktuelne vlasti  mi ništa konkretno nismo vidjeli. Tražili smo od Vlade, što nam nisu dozvolili, da uđemo u radne grupe pripreme fiskalnih zakona. Iduća godina je definitivno izgubljena, ne znam čemu ovo vodi“, navodi Smailbegović te podsjeća na prijedlog poslodavaca da se  plaće radnika povećaju za 400 KM, a da to povećanje bude opterećeno minimalnim doprinosima, kako bi barem neko rješenje imali za 2024.

ODNOS PREMA BH. EKONOMIJI VODI CIJELO DRUŠTVO U OZBILJNE PROBLEME

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH smatra da s nedostatkom radnika, ovakvim poreskim i drugim opterećenjima, bh. ekonomija će  krenuti prema negativnom trendu. Podsjetio je i na problem radnih dozvola za strane radnike, za kojim je danas mnogo veća potreba nego prije nekoliko godina  a zbog odliva domaće radne snage u zemlje Evropske unije.

„Kompanija koja želi da proširi svoje kapacitete nije to u stanju u BiH, već to radi u susjednim zemljama, što je vrlo opasno“, zaključuje Adnan Smailbegović.