Slijepčević: Sestra su pluća zdravstvenog sistema

Medicinske sestre i tehničari su uvijek prvi kontakt koji pacijent ima u zdravstvenoj ustanovi, a njihova uloga je od nemjerljive važnosti. Trodnevnu konferenciju Projekta jačanja sestrinstva prati veliki broj učesnika.

Tim povodom gost emisije Federacija danas bio je medicinski tehničar Salih Slijepčević. Govorio nam je o važnosti trodnevne konferencije koju on naziva krunom dugogodišnjeg rada i bitnoj ulozi sestrinstva i u svijetu i u Bosni i Hercegovini.

Iza nas su teške godine borbe sa koronavirusom, podsjetio je: „Mi smo stekli određena iskustva, dali smo svoj maksimum. Sestrinstvo je uvijek spremno i požrtvovano, ali smo naučili neke stvari koje do sada nismo imali priliku naučiti kroz obrazovanje“.

Određeni procent medicinskih sestara napušta BiH, kazao je Slijepčević, ali istakao da sestrinstvo ne treba generalizirati kroz njih. Dodao je kako sada pokušavaju unaprijediti sistem i dati sestrinstvu na važnosti.

„Biti medicinski tehničar osamdesetih je bilo drugačiji nego sada. Medicinske sestre i tehničari ulaze u visoko diferencirana polja medicine i pružanja zdravstvene njege, aktivni su učesnici specifičnih zanimanja, već su u subspecijalastičkim poljima, kao što je kardiohirurgija“, naveo je je Slijepčević, koji, inače, ima 39 godina ranog staža.

Slijepčević smatra kako se u posao medicinske sestre tehničara ne može zalutati, za njega je to posao koji se mora voljeti, biti spreman na dosta odricanja, pa čak naučiti i neke improvizacije.

Slijepčević je kazao kako imaju običaj raditi kampanje prilikom upisa učenika u srednje medicinsku škole: „Dosta su djeca zainteresirana, činjenica je da u startu vidimo šta je motiv upisa škole - dosta sebe već vidi vani. Međutim, nastojimo dati onu lijepu stranu sestrinskog posla, srce je organ koji kontinuirano radi ili ne može raditi bez pluća. Dakle, pluća daju kiseonik zdravstvenom sistemu i radu zdravstvenih timova, a sestra u ovom slučaju su ta pluća“.

federalna.ba

zdravlje sestrinstvo Salih Slijepčević