videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Siva ekonomija cvjeta kroz najveći bh. potencijal - turizam

Broju nekretnina koje se u Bosni i Hercegovini izdaju kao „stan na dan“ ili "kuća za odmor" teško je ući u trag, uprkos tome što zakon jasno definiše obaveze vlasnika ovih objekata. Siva zona u turizmu Bosnu i Hercegovinu košta oko milijardu maraka godišnje, i istovremeno povećava sigurnosni rizik. Zbog svog geografskog položaja, Bijeljina je, kao pogranični grad, izrazito popularna među turistima, a samim tim pogodna i za procvat sive zone u ekonomiji.

"U iznajmljenom stanu uhapšena četiri lica sa potjernice", "Nakon izdavanja stana na dan, ostao bez bijele tehnike", "U iznajmljenom stanu pronađena droga"... I dok ovakvi naslovi pune stranice dnevnih novina, zajednice etažnih vlasnika šute, zabrinuti stanari ne žele pred kamere. Siva zona u ekonomiji cvjeta. Prazni se državna kasa, a raste bezbjednosni rizik.

"Iskustva nam govore da kriminogena lica koriste ovakve objekte, naročito lica koja su na potjernici, koriste ove objekte da se skrivaju, potom lica koja se bave proizvodnjom i prodajom narkotika koriste takve objekte radi bavljenja organizacije, proizvodnje i prodaje opojnih droga", navodi Aleksandra Simojlović, portparol Policijske uprave Bijeljina.

Kada je pokrenuta kampanja kontrole neregistrovanih stanova, a svaki gost bio potencijalni inspektor, broj prijavljenih objekata za izdavanje naglo je porastao. Nažalost, podaci pokazuju da je i dalje broj neprijavljenih trostruko veći.

"Sigurno je za 50% veći broj onih koji dođu u Bijeljinu i prenoće od broja prijavljenih", ističe Dragan Tešić, predstavnik Turističke organizacije Grada Bijeljina.

Putem oglasa na društvenim mrežama ili lične preporuke "stanovi na dan" nude se širom naše zemlje. Pored bezbjednosnog rizika, siva zona u ekonomiji prazni i državnu kasu, neprijavljeni stanodavci nelojalna su konkurencija hotelima upravo zbog nelegalnog rada i neplaćanja poreza. Inspektori svakodnevno u kontroli.

"U protekloj godini izvršili smo 250 inspekcijski kontrola, oko 40 je bilo neurednih, odnosno, lica nisu bila registrovana na propisani način. U tom slučaju se izriče mjera zabrane rada do registracije i izriče se novčana kazna koja iznosi 500 KM za fizičko lice", objašnjava Dušanka Nikolić, portparol Službe za inspekcijske poslove RS-a.

"Apelovao bih na sve koji se bave izdavanjem stana na dan da to učine ne zbog kazne od 500 maraka, nego radi ličnih i sigurnosnih razloga jer veliki broj problema se dešava u takvim objektima i nikome ne bi bilo prijatno da se takve situacije dese u njegovom objektu", poručuje Tešić.

U planu je uvođenje centralnog informacionog sistema koji će povezivati bezbjednosne agencije, tržišne isnpektore i turističke organizacije.

“Objediniće kako hotele, motele, tako i svaki ‘stan na dan’ koji je registrovan, svaki apartman, svaku kuću za odmor. Poreska uprava i MUP će imati pristup centralnom informacionom sistemu", istakao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS-a (SNSD).

" Stepen kontrole, samim tim, bio bi na većem nivou i određenim kriminogenim licima onemogućio bi se pristup tim objektima jer bi se oni morali registrovati, što u velikoj mjeri izbjegavaju", dodaje Simojlović.

U planu je, navode iz resornog entitetskog ministarstva, ukidanje paušala koji su imali privatni smještaji i izjednačavanje boravišne takse privatnih smještaja s onom koju plaćaju hoteli, moteli i pansioni. Očekuje se da Zakon o boravišnoj taksi bude donesen u toku ove godine, a njegova primjena počinje 1. januara 2025.

federalna.ba

turizam siva ekonomija boravišna taksa