Širokobriježanima predstavljena izložba 'Razgovarajmo o umjetnosti'
(Izvor: Fena/Filip Kožul)

Širokobriježanima predstavljena izložba 'Razgovarajmo o umjetnosti'

Izložba slika pod nazivom "Razgovarajmo o umjetnosti" Darija Pehara otvorena je u petak navečer u Galeriji "Vrba" u Širokom Brijegu.

Pehar je naveo kako je inspiraciju za ovu izložbu dobivao povremeno, "dobio bih jednu ili dvije ideje, pa bih na sljedeću čekao dugo vremena, ponekad i godinama, i skupio sam ove svoje konceptualne radove i ispunio ovu izložbu".

Osvrnuo se na način na koji radi i objasnio kakva je vrsta slikarstva kojim se on bavi i što njegov rad čini posebnim.

- Slikarstvo je moja opsesija, dok slikam uživam i to je nešto što istinski volim. Ovdje se ne radi o klasičnom slikarstvu, već je ovo jedna umjetnost ideje. Tako da neku slikarsku estetiku koju gajim prilagodio sam estetici ideje. Tema mojih radova i inspiracija za sve je slikarstvo kao motiv za nove ideje i nove slike – naglasio je Pehar.

Dario Pehar rođen je u Mostaru 1967. godine, a slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2000. godine u klasi profesorice Nade Pivac. Imao je šest samostalnih izložbi te je sudjelovao na mnogobrojnim skupnim izložbama, likovnim simpozijima i likovnim kolonijama.

Dobitnik je nagrade za slikarstvo na Salonu mladih u Sarajevu 2007. godine i nagrade Društva hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU) u FBiH 2017. godine u Mostaru.

federalna.ba/Fena

Razgovarajmo o umjetnosti izložba izložba slika Široki Brijeg BiH Dario Pehar
Mediteranske igre BiH Olimpijski komitet BiH
0 07.07.2022 08:42
Tuzla izložba Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova
0 06.07.2022 10:16
EU BiH Austrija
0 05.07.2022 15:00
BiH Crna Gora regionalna saradnja
0 04.07.2022 20:49