Sindikat najavio štrajk upozorenja u osnovnim školama u KS
(Izvor: Arhiv)

Sindikat najavio štrajk upozorenja u osnovnim školama u KS

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za srijedu početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine odnosno do ispunjenja zahtjeva. 

- Sutra će u svim osnovnim školama na području Kantona Sarajevo započeti štrajk upozorenja. Trajat će prva dva nastavna časa u prvoj smjeni. U školama, u kojima se radi u dvije smjene, bit će i u drugoj smjeni prva dva časa. U školama koje imaju i međusmjenu, prva dva časa bit će štrajk upozorenja. Sve to da bi više radnika moglo učestvovati u štrajku - kazao je za Fenu predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Naglašava da su njihovi zahtjevi prilično jasni i artikulisani, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Precizira da će štrajk biti realiziran svaki nastavni dan, do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

- Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku - kazao je.

Kako Sivro podsjeća, odluku o štrajku upozorenja Sindikat je donio prije mjesec dana. O tome su tad, kako je kazao, informirali Vladu i resorno ministarstvo te direktore škola.

- Vlada nije pozvala Sindikat na razgovor da bi se riješili problemi za pregovaračkim stolom. Dopuštaju i prepuštaju da mi, kroz štrajkove i proteste, tražimo i zaštitimo svoja prava - naglasio je.   

federalna.ba/Fena

štrajk prosvjetnih radnika Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo Udruženje poslodavaca FBiH Udruženje poslodavaca KS
0 20.05.2024 18:56
škole Kanton Sarajevo
0 14.05.2024 12:33
Kanton Sarajevo Federacija BiH sudska taksa Općinski sud u Sarajevu
0 10.05.2024 12:07
Kanton Sarajevo delegacija Šehidsko mezarje Kovači Dan pobjede nad fašizmom
0 09.05.2024 11:00
Otvoreni studio Federalni radio Radio Federacije BiH prosvjetni radnici štrajk prosvjetnih radnika
0 25.04.2024 11:35